Ministrul Apărării, Avigdor Lieberman, a recunoscut că ”nu trebuie să fii un geniu ca să realizezi” că magistraţii vor respinge la Curtea Supremă un proiect de legalizare retroactivă a câtorva mii de colonii evreieşti controversate, care au fost ridicate în ultimii ani în Cisiordania, transmite DPA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest proiect legislativ vizează legalizarea retroactivă a locuinţelor deţinute de coloniştii israelieni din Cisiordania. Aceste locuinţe au fost construite ilegal pe pământurile deţinute de palestinieni.

”Şansele de a fi descalificată cresc cu 100% atunci când citeşti că procurorul general a vorbit despre neconstituţionalitatea legii”, a declarat Lieberman.

Această lege ar putea să afecteze până la 4.000 de locuinţe şi stipulează că coloniile declarate ilegale nu vor fi demolate, iar în schimb proprietarii legali ai pământurilor (n.r. palestinienii) vor primi alte terenuri sau compensaţii financiare.

Procurorul General Avichai Mandelblit a avertizat că o asemenea legislaţie se va dovedi neconstituţională, iar aprobarea unui asemenea proiect ar duce la audierea Israelului în Curtea Penală Internaţională.

Premierul Benjamin Netanyahu a declarat însă că o asemenea legislaţie va opri orice tentativă de a lovi acest sistem al coloniilor evreieşti.

 Această dezbatere aprinsă arată faptul că politicienii israelineni de la putere îşi pun mari speranţe în noua administraţie americană, pe care o percep drept prietenoasă cu privire la politica construirii de colonii ilegale în Cisiordania.

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a aprobat la finele anului trecut o rezoluţie prin care se solicită liderilor israelieni să pună capăt construirii ilegale de colonii evreieşti în Teritoriile Palestiniene, după ce Statele Unite au refuzat să blocheze prin veto rezoluţia, în ciuda acuzaţiilor lansate de Tel Aviv şi de republicanul Donald Trump.

Miniştrii israelieni au reacţionat faţă de adoptarea rezoluţiei, susţinând că reprezentanţii Statelor Unite au decis să abandoneze Israelul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.