Familiile ostaticilor israelieni reţinuţi în Gaza au făcut apel la o mare manifestaţie în faţa Parlamentului de la Ierusalim săptămâna viitoare, în timp ce mii de persoane s-au adunat sâmbătă la Tel Aviv pentru a le susţine, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Demonstranţii au blocat unul dintre principalele drumuri din Tel Aviv, în timp ce două mitinguri paralele au avut loc, unul cerând eliberarea ostaticilor reţinuţi în Gaza şi celălalt criticând guvernul israelian.

Poliţia a folosit tunuri cu apă împotriva demonstranţilor care au aprins focuri şi au blocat o parte a drumului cu vehicule.

La Ierusalim, sute de persoane s-au adunat în faţa locuinţei premierului Benjamin Netanyahu şi au cerut demisia acestuia. Presa israeliană a relatat demonstraţii împotriva guvernului în alte câteva oraşe din ţară, dar la o scară mai mică.

În cursul zilei, mii de persoane s-au adunat la Tel Aviv, cel mai mare oraş din Israel, pentru a asculta familiile ostaticilor, care au cerut un miting de masă în faţa Parlamentului din Ierusalim săptămâna viitoare.

Shira Elbag, a cărei fiică Liri, în vârstă de 19 ani, a fost răpită de luptători ai mişcării islamiste palestiniene Hamas în timpul atacului din 7 octombrie din Israel, a făcut un apel emoţionant pentru ca israelienii să crească presiunea asupra lui Netanyahu.

"A venit timpul să ieşim şi să luptăm împotriva indiferenţei şi pentru viaţă. Vă invit acum să ieşiţi în stradă alături de noi şi să ridicaţi o voce unită şi clară: Aduceţi-i acasă acum!

Un miting va avea loc săptămâna viitoare în faţa Knesset-ului, parlamentul israelian din Ierusalim, potrivit Forumului Familiilor Ostaticilor.

Aproape de manifestaţia săptămânală din Piaţa Muzeului de Arte Frumoase din Tel Aviv, redenumită "Piaţa Ostaticilor", manifestanţii antiguvernamentali s-au adunat în faţa Ministerului Apărării din Tel Aviv.

Unii au afişat pancarte pe care îl învinuiau pe Netanyahu pentru soarta ostaticilor, cu fotografii ale premierului pe care scria "TU eşti şeful - E VINA TA".

Poliţia i-a acuzat pe manifestanţii antiguvernamentali că sunt "răzvrătiţi" şi a considerat demonstraţia ilegală. Demonstranţii au încălcat "ordinea publică prin aprinderea de focuri pe şosea", a adăugat poliţia.

Unii dintre cei care ieşiseră în stradă în sprijinul familiilor ostaticilor s-au alăturat ulterior manifestaţiei antiguvernamentale, notează AFP.

Aproximativ 250 de persoane au fost răpite şi duse în Gaza în timpul atacului sângeros din 7 octombrie, iar 130 dintre ele sunt încă ostatici, dintre care 34 au murit, potrivit Israelului.

Fosta ostatică Raz Ben Ami, eliberată în noiembrie în urma unui acord de armistiţiu mediat de Qatar şi Statele Unite, i-a cerut direct lui Netanyahu să accelereze negocierile pentru eliberarea celorlalţi ostatici încă reţinuţi în teritoriul palestinian, unde Israelul şi Hamas sunt angajate într-un război devastator de aproape şase luni.

"Daţi ordin negociatorilor din Qatar: "Nu vă întoarceţi fără un acord! Nu vă întoarceţi fără un acord!", a spus ea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.