Securitatea din Irlanda ar fi „afectată serios” de un Brexit fără acord din cauza unor schimbări bruşte în acordurile cu Marea Britanie privind infracţiunile, a avertizat guvernul irlandez, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De asemenea, guvernul a informat că Irlanda „va fi afectată considerabil” de „impactul economic şi social” pe care un Brexit fără acord îl va avea asupra Marii Britanii.

„Guvernul irlandez va lucra cu cel britanic, ca parte din UE27 dar şi ca un vecin şi prieten apropiat, pentru a încerca să minimizeze perturbările economice şi sociale”, se arată într-un document de 131 de pagini publicat de guvernul de la Dublin miercuri noapte.

„Totuşi, suntem conştienţi de dificultăţile care ar apărea şi de provocările în a le gestiona”, se adaugă.

Irlanda va fi afectată şi de „schimbări excepţionale” în valoarea lirei sterline, lucru ce va duce la consecinţe negative pentru comerţ, a avertizat ministrul de Finanţe.

Vicepremierul irlandez Simon Coveney a declarat: „Nu există un plan de urgenţă care ar menţine status quo-ul ... este un exerciţiu de limitare a pagubelor”.

Planul guvernului de la Dublin avertizează privind perturbări asupra aviaţiei şi transportului auto, precum şi întârzieri ale feriboturilor şi probleme pentru exportatorii în Marea Britanie.

Guvernul este îngrijorat şi de cetăţenii UE care vor călători între Irlanda, Irlanda de Nord şi restul Marii Britanii.

„Vor exista probleme semnificative pentru drepturile cetăţenilor, liber circulaţie a persoanelor, criza forţei de muncă şi furnizarea de servicii publice dincolo de graniţe care vor trebui gestionate de toate părţile relevante”, se arată în document.

În ceea ce priveşte securitatea, în document se precizează că actuala cooperare apropiată cu poliţia britanică va fi compromisă dacă Marea Britanie va pierde accesul la bazele de date europene care includ mostre de ADN, amprente, vehicule, caziere şi listele cu pasageri ale companiilor aeriene.

Irlanda este îngrijorată şi de faptul că Marea Britanie ar putea ieşi din sistemul de mandate europene de arestare, ceea ce ar însemna că infractorii pot intra în Irlanda, comit o infracţiune şi se întorc în Irlanda de Nord fără să poată fi aplicate măsurile actuale.

În document se avertizează şi că „o deteriorare a condiţiilor economice în Marea Britanie ar putea afecta exporturile”.

Vor fi afectate în mod special domenii precum agricultura, piscicultura, aviaţia, transportul auto, produsele farmaceutice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.