Liderul Partidului republican al Irlandei de Nord Sinn Fein, Mary Lou McDonald, a acuzat, duminică, Guvernul britanic de ”încălcarea dreptului internaţional” în contextul prezentării Parlamentului a unui proiect legislativ, luni, care cere revizuirea prevederilor post-Brexit în Irlanda de Nord, invocând că Boris Johnson încearcă să-şi restabilească autoritatea, relatează Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Guvernul britanic va prezenta, luni, în Parlament un proiect de lege care modifică anumite elemente ale Protocolului nord-irlandez, negociat în cadrul Brexit-ului şi în centrul marilor tensiuni din provincia britanică.

Pentru Uniunea Europeană, acţiunea înseamnă revenirea la un tratat internaţional şi ar justifica represaliile comerciale. Mary Lou McDonald, al cărei partid Sinn Fein a ajuns pe primul loc la alegerile locale din 5 mai, a subliniat că ”o majoritate semnificativă” a membrilor aleşi ai Adunării Irlandei de Nord ”susţin protocolul”.

Însă partidul unionist din Irlanda de Nord, DUP, refuză să facă parte dintr-un nou guvern la Belfast dacă Protocolul nu este modificat. Guvernul britanic, care îi susţine pe unionişti, şi-a anunţat la jumătatea lunii mai dorinţa de a modifica Protocolul.

”Protocolul funcţionează”, a afirmat Mary Lou McDonald la Sky News. Modificarea unilaterală din partea Guvernul britanic ar ”încălca dreptul internaţional”, a adăugat ea.

Propunerile Guvernului sunt ”concepute pentru a stimula egoul, ambiţiile de conducere ale lui Boris Johnson sau ale oricăruia dintre potenţialii săi succesori”, a spus ea, în timp ce Boris Johnson încearcă să-şi restabilească autoritatea după ce a scăpat recent de o moţiune de cenzură din partea Partidului Conservator, în fruntea căruia se află.

Ministrul britanic însărcinat Irlanda de Nord, Brandon Lewis, a dat asigurări că proiectul Guvernului este ”legal”.

”Textul de lege pe care îl vom prezenta mâine (n.r. luni) este conform legii. Ceea ce urmează să facem este legal şi este corect”, a afirmat el pentru Sky News.

Textul urmăreşte ”repararea” problemelor cauzate de implementarea Protocolului pentru a simplifica comerţul dintre Marea Britanie şi Irlanda de Nord şi pentru a-i convinge pe unionişti pentru să accepte formarea unui guvern.

Protocolul, încheiat pentru a proteja piaţa unică europeană, a stabilit o frontieră vamală în Marea Irlandei este menit să evite crearea unei graniţe terestre între provincia britanică şi Irlanda, membră a Uniunii Europene

Guvernul Regatului Unit doreşte să introducă un nou sistem, astfel încât mărfurile care se deplasează şi rămân pe teritoriul Regatului Unit să treacă printr-un ”nou canal verde”, fără să fie supuse birocraţiei. Mărfurile destinate UE vor rămâne supuse tuturor verificărilor şi controalelor aplicate conform legislaţiei UE.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.