Gărzile Revoluţionare ale Iranului au informat joi că au doborât o dronă americană în contextul unor tensiuni tot mai ridicate între Teheran şi Washington. Armata americană nu a dorit să ofere comentarii, relatează Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Presupusul atac iranian asupra dronei Global Hawk RQ-4 are loc după ce armata americană a informat că Iranul a lansat o rachetă către o altă dronă americană săptămâna trecută, care fusese trimisă ca răspuns la atacul asupra celor două petroliere din Golful Oman. SUA dau vina pe Iran pentru atacul asupra petrolierelor, acuzaţii negate de Teheran.

Atacurile au avut loc în contextul unor tensiuni ridicate dintre SUA şi Iran în urma deciziei preşedintelui american Donald Trump de a retrage Statele Unite din acordul nuclear semnat de Iran cu puterile mondiale în 2015.

Iranul şi-a mărit recent de patru ori producţia de uraniu slab îmbogăţit şi a ameninţat că îşi va mări nivelul de îmbogăţire până când va putea crea arme, punând astfel presiune pe Europa pentru a accepta noi termeni în acordul din 2015.

Gărzile Revoluţionare ale Iranului, o grupare paramilitară care răspunde doar în faţa Liderului Suprem Ayatollah-ul Ali Khamenei, a informat că au doborât drona joi dimineaţă când a intrat în spaţiul aerian iranian în apropiere de districtul Kouhmobarak, în sudul provinciei Hormozgan. Kouhmobarak se află la 1.200 de kilometri distanţă de Teheran, dar aproape de Strâmtoarea Ormuz.

Agenţia de stat iraniană IRNA a identificat drona ca fiind RQ-4 Global Hawk.

Căpitanul Bill Urban, purtător de cuvânt al Comandamentului Central al SUA, a refuzat să comenteze când a fost întrebat dacă drona a fost doborâtă.

Totuşi, el a afirmat: „Nu a fost nicio dronă pe teritoriul iranian”.

Secretarul de presă al Casei Albe, Sarah Sanders, a declarat că Trump a fost informat în legătură cu ”un atac cu rachete în Arabia Saudită”.

„Monitorizăm cu atenţie situaţia şi continuăm să ne consultăm cu partenerii şi aliaţii”, a informat Sanders.

Canalul de ştiri al rebelilor Houthi, susţinuţi de Iran, a informat că rebelii au vizat cu o rachetă de croazieră o centrală electrică în Jizan, în apropierea graniţei cu Yemen.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.