Iranul şi Venezuela, două ţări petroliere vizate de sancţiunile Statelor Unite, au semnat, sâmbătă, un acord de cooperare pe o perioadă de 20 de ani, menit să consolideze alianţa celor două state, a anunţat preşedintele iranian Ebrahim Raisi, relatează Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Semnarea acestui acord ”demonstrează determinarea înalţilor oficiali ai celor două ţări de a dezvolta relaţii bilaterale în diverse domenii”, a afirmat Raisi într-o conferinţă de presă cu omologul său venezuelean Nicolas Maduro, în vizită în Iran.

Documentul strategic a fost semnat de miniştrii de Externe ai celor două ţări.

”Miniştrii de resort au semnat acorduri de cooperare în domeniile politic, economic, turism, petrol şi petrochimic”, a relatat agenţia oficială iraniană Irna.

Nicolas Maduro, care a sosit vineri în Iran, a salutat ”prietenia de neclintit dintre cele două ţări”.

”Avem proiecte importante de cooperare în domeniile apărării, energiei, petrolului, gazelor, rafinăriilor şi sectorului petrochimic”, a afirmat el, menţionând şi ”cooperarea financiară cu Banca naţională de dezvoltare irano-venezueleană”.

Preşedintele Maduro a vorbit, de asemenea, despre planuri comune de a produce alimente în Venezuela şi de a le exporta în Iran şi în regiune”.

În plus, Nicolas Maduro a anunţat inaugurarea pe 18 iulie a zborului Teheran-Caracas pentru promovarea turismului între cele două ţări.

La rândul său, Ebrahim Raisi a adus un omagiu ”rezistenţei” Venezuelei faţă de sancţiunile Statelor Unite, prin scăderea inflaţiei şi începutul creşterii economice.

Relaţiile dintre cele două state petroliere au fost puternice pe vremea liderului socialist Hugo Chavez (1999-2013) şi au fost consolidate în timpul succesorul său. În 2020, Venezuela a primit două transporturi de combustibil şi derivate din Iran pentru a lupta împotriva penuriei interne.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.