Un reprezentant de rang înalt al securităţii iraniene, Ali Shamkhani, a semnat la Bagdad un acord menit ”să apere frontiere” dintre Iran şi Irak - unde se află grupări kurde iraniene de opoziţie vizate de Teheran, anunţă Guvernul irakian, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ali Shamkhani, secretarul Consiliului Suprem iranian de Securitate a semnat duminică, cu omologul său irakian Qassem al-Araji, un acord care ”include coordonarea în apărarea frontierelor comune şi consolidarea cooperării în mai multe domenii ale securităţii”, au anunţat serviciile premierului Mohammed Shia Al Sudani.

Această vizită a avut loc cu o zi înainte de marcarea invaziei Irakului de către Statele Unite, luni.

În prezent, relaţiile dintre Bagdad şi Teheran sunt mai strânse ca niciodată, iar Guvernul Sudani este susţinut de către o coaliţie parlamentară proiraniană.

Anumite capitale occidentale avertizează împotriva unei influenţe prea mari în Irak a vecinului iranian, care consideră că Statele Unite cel mai mare inamic al său de la Revoluţia islamică din 1979.

Ali Shamkhani a atacat duminică, potrivit agenţiei oficiale iraniene Irna, ”activităţile antisecuritare şi vicioase ale unor elemente contrarevoluţionare şi teroriste în regiunea (Kurdistanul irakian) şi în nordul Irakului”.

El a anunţat că acordul semnat duminică ”poate pune capăt complet şi fundamental acţiunilor vicioase ale acestor grupări”.

Aceste facţiuni ale opoziţiei iraniene kurde, refugiate în nordul Irakului, au fost bombardate de către iran la sfârşitul lui 2022. Teheranul le acuză de infiltrare pe teritoriul iranian cu scopul de acomite atacuri şi de a încuraja manifestaţii.

Guvernul irakian s-a angajat atunci să-şi redesfăşoare grănicerii pentru a limita tensiunile.

La acea vreme, Iranul era zguduit de o contestare declanşată de moartea, la 16 septembrie, a lui Mahsa Amini, la vârsta de 22 de ani, o tânără kurdă arestată de Poliţia Moravurilor din cauza unei presupuse încălcări a codului vestimentar impus femeilor.

Irakul a fost unul dintre mediatorii negocierilor Iranului şi Arabiei Saudite, care şi-au întrerupt relaţiile diplomatice în 2016, care au anunţat că şi-au restabilit relaţiile la 10 martie - o apropiere al cărei artizan, de partea iraniană, a fost Ali Shamkhani.

În cadrul vizitei sale la Bagdad, el a fost însoţit de guvernatorul Băncii centrale şi de adjunctul ministrului iranian însărcinat cu Afaceri Economice, potrivit irna.

Schimburile comerciale sunt vitale pentru cei doi parteneri - mai ales la capitolul energetic.

Irakul este foarte dependent de gaze naturale şi electricitate de la vecinul său iranian.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.