Iranul a impus sancţiuni altor 61 de americani, inclusiv fostului secretar de stat Mike Pompeo, pe motiv că au sprijinit un grup disident iranian, a anunţat Teheranul sâmbătă, pe fondul stagnării negocierilor de relansare a acordul nuclear din 2015, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Printre cei incluşi pe lista neagră ai Ministerului iranian de Externe pentru că şi-au exprimat sprijinul pentru grupul disident aflat în exil Organizaţia mujahedinilor poporului iranian (PMOI) se numără avocatul personal al fostului preşedinte republican Donald Trump, Rudy Giuliani, şi fostul consilier pentru securitate naţională, John Bolton, relatează presa iraniană.

Sancţiunile, emise împotriva a zeci de americani în trecut din diverse motive, permit autorităţilor iraniene să confisce orice bunuri pe care persoanele sancţionate le deţin în Iran. Paşii, anunţaţi când preşedintele democrat american Joe Biden şi-a încheiat călătoria în Orientul Mijlociu, par în mare măsură simbolici, având în vedere absenţa probabilă a unor astfel de active.

Giuliani, Pompeo şi Bolton, toţi republicani, au luat parte la evenimentele PMOI şi şi-au exprimat sprijinul pentru grup. Atât Pompeo, cât şi Bolton au ocupat aceste funcţii în timpul mandatului lui Trump.

Iranul a impus sancţiuni împotriva a 51 de americani în ianuarie şi a altor 24 în aprilie.

Negocierile indirecte ale Iranului cu Statele Unite privind relansarea pactului nuclear din 2015 au început în noiembrie la Viena şi au continuat în Qatar în iunie, însă rămân în impas de luni de zile..

În 2018, Trump a abandonat acordul, considerându-l prea blând faţă de Iran şi a reimpus sancţiuni dure, determinând Teheranul să încalce limitele nucleare din pact.

Administraţia Biden s-a angajat să sprijine toţi americanii în pofida oricăror dezacorduri cu privire la politică.

”Statele Unite îşi vor proteja şi apăra cetăţenii, atât pe cei care servesc acum Statele Unite şi pe cei care au servit anterior”, a declarat, sâmbătă, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

”Suntem uniţi în hotărârea noastră împotriva ameninţărilor şi provocărilor şi vom colabora cu aliaţii şi partenerii noştri pentru a descuraja şi a răspunde oricăror atacuri efectuate de Iran”, a conchis el.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.