Iranul este determinat să îşi îmbunătăţească capacităţile defensive în ciuda unei presiuni tot mai mari din partea SUA şi a aliaţilor de a-şi limita programul nuclear, a informat liderul suprem Ayatollah Ali Khamenei, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Trebuie să aducem Iranul într-un postură în care duşmanii vor înţelege ca nu pot ameninţa Iranul ... sancţiunile Americii vor face ca Iranul să se poată susţină singur”, a declarat Khamenei într-un discurs transmis în direct la televiziunea de stat.
 
Preşedintele american Donald Trump a retras SUA anul trecut dintr-un acord nuclear din 2015 semnat între Iran şi alte şase puteri mondiale invocând faptul că acordul este prea blând cu Teheranul şi a reimpus sancţiunile americane.
 
Sancţiunile au ca obiectiv forţarea Iranului să accepte restricţii mai dure privind arsenalul său nuclear şi renunţarea la susţinerea forţelor militare din conflictele din Yemen şi Siria.
 
Iranul susţine că programul său nuclear este pur defensiv şi a respins cererile SUA. Teheranul a informat că rachetele sale pot atinge ţinte aflate la 2.000 de km distanţă, ele putând astfel ataca Israelul şi bazele militare americane din zonă.
 
Khamenei a informat că semnatarii europeni ai acordului – Germania, Franţa, Marea Britanie şi UE – nu au menţinut interesele economice ale Iranului.
 
„Ei au înjunghiat mereu Iranul pe la spate ... Ţările vestice au dovedit că nu pot fi de încredere”, a afirmat el.
 
Liderii iranieni au ameninţat că vor părăsi acordul nuclear dacă puterile europene nu vor asigura Teheranului beneficiile economice promise.
 
„Acest mecanism creat de europeni este ca o glumă nesărată”, a declarat Khamenei făcând referire la un canal pentru comerţul fără dolari deschis de semnatarii europeni prin care s-ar evita sancţiunile economice impuse de SUA.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.