Şeful autorităţii judiciare iraniene Gholamhossein Mohseni Ejei a anunţat duminică faptul că a ordonat ”unităţilor judiciare şi procurorilor din ţară” să acorde ”zece zile de libertate deţinuţilor creştini” condamnaţi în delicte minore, pentru ca aceştia să poată petrece sărbătorile în familie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Motivul acestei decizii este ”sărbătorirea Anului Nou 2022 şi aniversarea naşterii lui Isus Cristos”, a declarat el, citat de agenţia de presă a justiiei iraniene Mizan.

El nu a precizat care este numărul deţinuţilor vizaţi şi nici data eliberării acestora.

Gholamhossein Mohseni Ejei a precizat însă că deţinuţii condamnaţi cu privire la aducere atingere securităţii, crimă organizată, răpire, jaf armat şi condamnaţii la moarte nu sunt vizaţi de acest ordin.

Creştinii din Iran - majoritatea armeni, care sărbătoresc Crăciunul la 6 ianuarie, de Bobotează - reprezintădoar 1% din populaţia acestei ţări cu 83 de milioane de locuitori, majoritatea musulmani şiiţi.

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, acordă anual mai multe graţieri colective sau comută pedepse cu ocazia celor mai mari sărbători religioase musulmane sau naţionale, la propunerea şefului Autorităţii judiciare.

Însă anunţuri de acest fel cu privire la membrii comunităţii creştine iraniene sunt rare.

Anul acesta, preşedintele iranian Ebrahim Raisi a vizitat, la Teheran, casa unui creştin armean mort ca ”martir” de Crăciun, în Războiul dintre Iran şi Irak (1980-1988), potrivit agenţiei ofciale iraniene de presă Irna.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.