Iranul a acuzat, luni, Statele Unite că nu au ”iniţiativă politică” în negocierile din cadrului dosarului nuclear, în timp ce discuţiile indirecte dintre Teheran şi Washington la Doha par să fie în impas, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Reprezentantul american pentru Iran Robert Malley şi negociatorul iranian Ali Bagheri au deschis, marţi, în capitala Qatarului, negocieri indirecte prin intermediul Uniunii Europene (UE), în vederea deblocării negocierilor de la Viena privind dosarul nuclear.

”Partea americană a mers la Doha fără o abordare bazată pe iniţiativă şi progres”, a declarat, luni, ministrul iranian de Externe Hossein, Amir-Abdollahian, într-o convorbire telefonică cu omologul său francez, Catherine Colonna, potrivit unui comunicat oficial.

”Credem că repetarea poziţiilor anterioare nu ar trebui să înlocuiască iniţiativa politică”, a adăugat el, cerând Washingtonului ”să profite de această oportunitate diplomatică”.

Statele Unite s-au declarat miercuri ”dezamăgite” de negocierile indirecte cu Iranul privind dosarul nuclear de la Doha, unde ”nu s-au făcut progrese”.

Potrivit Washingtonului, această rundă de schimburi este ”încheiată”.

A doua zi, Franţa, Marea Britanie şi Germania, membri ai acordului nuclear iranian cunoscut sub numele de JCPOA, au cerut Teheranului să detensioneze situaţia şi ”să revină la cooperarea deplină” cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA).

În cadrului Consiliului de Securitate al ONU, China şi Rusia, ceilalţi doi membri ai JCPOA, au subliniat importanţa menţinerii acordului nuclear.

”Suntem serioşi şi oneşti în scopul nostru de a ajunge la un acord optim şi stabil”, a declarat, luni, ministrul Amir-Abdollahian.

Negociatorul iranian Ali Bagheri a afirmat, duminică, că ”data şi locul următoarelor negocieri sunt în curs de finalizare”, fără a oferi mai multe detalii, relatează agenţia de presă iraniană Irna.

Discuţiile din Austria deschise în aprilie 2021 au ca scop reintegrarea Statelor Unite în acordul nuclear cu Iranul încheiat în 2015 şi readucerea Iranului la respectarea deplină a angajamentelor stabilite de acest pact.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.