Iranul a confirmat marţi că antropologul cu cetăţenie franceză şi iraniană Fariba Adelkhah, a fost reţinut, însă a refuzat să ofere mai multe detalii, la o zi după ce Franţa a cerut informaţii despre cazul său, informează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat luni că este îngrijorat de arestarea antropologului de 60 de ani, un incident care a complicat eforturile Franţei de a detensiona situaţia în regiune.

„Această persoană a fost reţinută recent ... însă din cauza naturii cazului, nu este momentul potrivit pentru a oferi informaţii”, a declarat purtătorul de cuvânt al justiţiei iraniene Gholamhossein Esmaili.

„Mai multe informaţii transparente vor fi furnizate pe măsură ce cazul progresează”, a adăugat el.

Adelkhah, cercetătoare de la universitatea Sciences Po din Paris, a fost arestat în iunie de Gardienii Revoluţiei ai Iranului, a informat site-ul IranWire duminică.

Ministerul de Externe al Franţei a cerut acces consular la Adelkhah „imediat” luni, însă nu a existat un răspuns oficial din partea Teheranului.

Activiştii pentru drepturile omului au acuzat Iranul că a arestat mai multe persoane cu dublă cetăţenie pentru a încerca să obţină concesii de la alte ţări, acuzaţie negată.

Arestarea lui Adelkhah are loc în contextul în care Franţa şi alte puteri occidentale sunt implicate într-un conflict internaţional cu Iranul în legătură cu acordul nuclear din 2015, din care SUA s-au retras în 2018.

Franţa şi ceilalţi semnatari au informat că doresc să salveze acordul şi au cerut rezolvarea diplomatică a tensiunilor. Teheranul, de cealaltă parte, le-a cerut să garanteze drepturile financiare ale Iranului conform acordului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.