Iranul este pe cale să se doteze cu o capacitate nuclară şi este urgent ca Teheranul şi Washingtonul să revină în cadrul Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian (JCPoA), avertizează ministrul francez de Externe Jean-Yves Le Drian, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Iranul a reluat producţia de uraniu îmbogăţit la nivelul de 20% în instalaţia subterană de la Fordo, revenind astfel la nivelul pe care l-a atins înainte de încheierea acordului, în 2015.

Iranul şi-a multiplicat încălcările Acordului de la Viena în ultimele două luni, ca retorsiune, din 2019, după ce Donald Trump a retras Statele Unite din acest acord, în 2018, şi a reumpus şi multiplicat sancţiuni impuse Teheranului.

”Administraţia Trump a ales strategia presiunii maxime împotriva Iranului”, iar ”rezultatul este că această strategie n-a făcut altceva decât să crească riscul şi ameninţarea”, declară într-un interviu acordat Le Journal du Dimanche (JDD) Jean-Yves Le Drian.

”Este necesară oprirea acestei mecanici, pentru că Iranul, o spun clar, este pe cale să se doteze cu capacitatea nucleară”, a subliniat el.

Ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif l-a îndemnat pe omologul său francez să nu mai spună ”absurdităţi”.

”Dragă colegule, v-aţi început cariera de ministru vânzând armament criminalilor de război saudiţi. Evitaţi să spuneţi absurdităţi ridicole despre iran”, i-a replicat pe Twitter Zarif.

Acordul de la Viena prevede o limitare a capacităţilor nucleare ale Iranului în schimbul ridicării sanţciunilor internaţionale impuse Teheranului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.