Iranul a anunţat că va depăşi, duminică, limita privind uraniul îmbogăţit, încălcând astfel acordul nuclear din 2015 semnat cu puterile mondiale, informează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Ministrul adjunct de Externe iranian, Abbas Araqchi, a anunţat că Iranul încă doreşte să salveze acordul nuclear însă consideră că ţările europene nu şi-au respectat angajamentele.
 
SUA s-au retras definitiv din acord în 2018 şi au reimpus sancţiuni Iranului.
 
Anunţul Iranului reprezintă cea mai recentă încălcare a acordului. În mai, Iranul şi-a intensificat producţia de uraniu îmbogăţit, care poate fi folosit pentru a crea combustibil pentru reactoare dar şi pentru arme nucleare.
 
Vorbind la o conferinţă de presă, Araqchi a precizat că Iranul va începe îmbogăţirea uraniului peste limita de 3,67% în câteva ore, pentru a avea astfel combustibil pentru centrala electrică Bushehr.
 
Anterior, oficialii au informat că se va ajunge la o concentraţie de 5%. Pentru armele nucleare, este nevoie de o concentraţie de cel puţin 90%.
 
Araqchi a declarat că Iranul va continua să îşi limiteze respectarea acordului la fiecare 60 de zile dacă ţările semnatare – China, Franţa, Germania, Rusia şi Marea Britanie – nu vor face nimic pentru a proteja Iranul de sancţiunile SUA.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.