Iranul nu va încerca să construiască o armă nucleară pentru că Islamul împiedică acest lucru, a informat ministrul iranian de Externe Javad Zarif, conform The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Zarif a făcut referire la faptul că SUA au folosit în trecut arme nucleare şi la comentariile recente ale preşedintelui american Donald Trump, care a declarat că a anulat în ultimul moment un atac militar asupra Iranului care ar fi ucis 150 de persoane.
 
„Chiar eraţi îngrijoraţi de 150 de persoane? Câte persoane aţi ucis cu o armă nucleară? Câte generaţii aţi şters de pe faţa Pământului cu aceste arme?, a declarat Zarif.
 
„Noi, datorită religiei noastre, nu vom urmări niciodată să avem o armă nucleară”, a adăugat el.
 
Preşedintele american a atacat din nou Iranul pe Twitter, acuzând liderii iranieni că au ucis 2.000 de americani.
 
„Conducerea Iranului nu înţelege cuvintele „prietenos” sau „compasiune”, niciodată n-au înţeles. Din păcate, ceea ce ei înţeleg este puterea iar SUA au de departe cea mai puternică armată din lume, cu peste 1.5 bilioane investite doar în ultimii doi ani”, a scris Trump.
 
„SUA n-au uitat faptul că Iranul a folosit bombe IED şi EFP care au ucis 2.000 de americani şi au rănit mulţi alţii ... orice atac al Iranului asupra oricărei ţinte americane vă primi un răspuns cu o forţă covârşitoare. În unele contexte, covârşitoare va însemna eradicarea”, a adăugat el.
 
Sporind presiunile, într-un context deja extrem de tensionat, în urma unor atacuri de origine necunoscută vizând petroliere şi a distrugerii unei drone americane de către Iran în regiunea strategică a Golfului Persic, preşedintele american Donald Trump şi-a multiplicat totodată îndemnurile la un dialog direct cu oficiali iranieni.
El a anunţat luni sancţiuni - în principal simbolice - vizându-l pe numărul unu iranian Ali Khamenei, opt comandanţi din cadrul Gardienilor Revoluţiei, dar şi pe şeful diplomaţiei iraniene Mohammad Javad Zarif - faţa politicii iraniene de destindere cu Occidentul, considerat un moderat, dar urât de către ultraconservatorii iranieni.
În pofida sancţiunilor, consilierul american în domeniul securităţii naţionale John Bolton, aflat într-o vizită în Israel, altă ţară inamică a Iranului, a apreciat marţi că uşa rămâne deschisă unor ”negocieri veritabile”, denunţând totodată tăcerea ”asurzitoare”, în opinia sa, a Iranului faţă de propunerea unui dialog.
Miercuri, Consiliul de Securitate al ONU urmează să se întrunească pe tema aplicării Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, în contextul în care noi fricţiuni se preconizează după ce Iranul a anunţat că rezervele sale de uraniu slab îmbogăţit urmează să depşească, de joi, limita prevăzută de pact.
Trump a denunţat în mod unilateral, în mai 2018, Acordul de la Viena, considerat de către europeni, ruşi şi chinezi - în continuare părţi la acord - drept cel mai bun mijloc de a se asigura că Iranul nu se va dota cu bomba nucleară.
Până în prezent, Agenţia internaţională a Energiei Atomice (AIEA) a certificat mereu că Iranul îşi respectă angajamentele pe care şi le-a asumat în cadrul Acordului de la Viena.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.