Toate măsurile luate de Iran care nu respectă acordul nuclear din 2015 sunt „reversibile” dacă semnatarii europeni ai pactului îşi vor îndeplini obligaţiile, a afirmat ministrul iranian de Externe, Javad Zarif, informează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Astăzi, Iranul a început a doua rundă de măsuri privind JCPOA. Ne rezervăm dreptul de a continua aceste măsuri pentru a ne proteja interesele în faţa terorismului economic al SUA. Toate aceste măsuri sunt reversibile doar prin respectarea acordului de către ceilalţi semnatari”, a scris Zarif pe Twitter.

Iranul a anunţat că va depăşi, duminică, limita privind uraniul îmbogăţit, încălcând astfel acordul nuclear din 2015 semnat cu puterile mondiale.

Ministrul adjunct de Externe iranian, Abbas Araqchi, a anunţat că Iranul încă doreşte să salveze acordul nuclear însă consideră că ţările europene nu şi-au respectat angajamentele.
 


SUA s-au retras definitiv din acord în 2018 şi au reimpus sancţiuni Iranului.
 
Anunţul Iranului reprezintă cea mai recentă încălcare a acordului. În mai, Iranul şi-a intensificat producţia de uraniu îmbogăţit, care poate fi folosit pentru a crea combustibil pentru reactoare dar şi pentru arme nucleare.

Araqchi a declarat că Iranul va continua să îşi limiteze respectarea acordului la fiecare 60 de zile dacă ţările semnatare – China, Franţa, Germania, Rusia şi Marea Britanie – nu vor face nimic pentru a proteja Iranul de sancţiunile SUA.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.