Iranul a anunţat luni că produce uraniu îmbogăţit la un nivel de cel puţin 4,5% - interzis de Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În această (luni) dimineaţa, gradul purităţii uraniului (îmbogăţit) produs (de Iran) a atins 4,5%”, scrie agenţia semioficială Isna, citându-l pe un purtător de cuvânt al Organizţiei Iraniene a Energiei Atomice (OIEA) Behrouz Kamalvandi.

”Iranul a depşit pragul de 4,5% a îmbogăţirii uraniului”, a declarat Kamalvandi, citat tot de Isna.

”Acest grad de puritate este perfect suficientă pentru nevoile ţării de combustibil de centrală nucleară”, a apreciat el, citat de aceaşi sursă.

Teheranul a anunţat duminică faptul că a început să îmbogăţească uraniu la un nivel ce depăşeşte limita de 3,67%, impusă prin acordul nuclear internaţional din 2015.

Potrivit lui Ali Akbar Vélayati, un consilier al liderului suprem iranian Ali Khamenei, nevoile ţării privind ”activităţile (sale nucleare) paşnice” - adică alimentarea cu combustibil a singurei sale centrale electrice atomice care corespunde uraniului îmbogăţit la nivelul de 5%.

Acest nivel rămâne departe de cel de 90% necesar în vederea producerii unei bombe atomice.

Iranul urmează să continue să-şi reducă angajamentele pe care şi le-a asumat prin acest pact, încheiat cu marile puteri, din care Statele Unite s-au retras în mai 2018, după care au reimpus sancţiuni economice dure care sufocă economia iraniană

Potrivit reuters, purtătorul de cuvânt al OIEA a dat asigurări că europenii - Franţa, Marea Britanie şi Germania - urmează să ia rapid măsuri în favoarea Iranului, întrucât, altfel, Teheranul va continua să-şi reducă angajamentele pe care şi le-a asumat în 2015.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.