Iranul a avertizat miercuri Consiliul de Securitate al ONU că nu mai este datoria sa să menţină acordul nuclear (JPCOA) semnat în 2015 cu puterile mondiale, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele american Donald Trump a retras SUA din acord anul trecut, crescând astfel tensiunile dintre Teheran şi Washington, totul culminând cu doborârea unei drone americane săptămâna trecută care zbura deasupra coastei Iranului. Trump a ordonat raiduri aeriene asupra Iranului ca răspuns, dar s-a răzgândit în ultima clipă.

Conform acordului care prevede limitarea arsenalului nuclear al Iranului, puterile mondiale au retras sancţiunile asupra Teheranului. Washingtonul a reimpus însă sancţiunile anul trecut.

„Retragerea SUA din acord şi reimpunerea sancţiunilor a făcut ca acordul să fie ineficient”, a declarat ambasadorul iranian la ONU, Majid Takht Ravanchi, în faţa Consiliului de Securitate.

„Iranul nu poate să fie şi nu va fi responsabilă de menţinerea acordului”, a afirmat el.

Puterile europene au încercat să salveze acordul însă Teheranul a informat îşi va îndeplini ameninţarea de a-şi mări cantitatea de uraniu îmbogăţit peste cea permisă de acord dacă Europa nu poate proteja Iranul de sancţiunile SUA.

„JCPOA este un acord nuclear care a funcţionat şi şi-a atins obiectivele. Nu există o alternativă plauzibilă şi paşnică”, a declarat ambasadorul UE la ONU, Joao Vale de Almeida.

Ambasadorul interimar al SUA la ONU, Jonathan Cohen, a descris acţiunile Iranului ca fiind „profund contraproductive”.

„Ignorarea Consiliului de Securitate din partea Iranului şi comportamentul care ameninţă pacea şi securitatea globală nu trebuie să fie ignorate pentru a prezerva un acord care nu opreşte drumul Iranului către o armă nucleară”, a precizat el.

El a precizat că rezoluţia ONU care susţine acordul „furnizează un mecanism pentru consiliu pentru a gestiona lipsa de performanţă a Iranului privind angajamentele sale în domeniul nuclear”.

Ravanchi a declarat: „SUA nu sunt într-o poziţie să fie nemulţumite pentru că nu fac parte din acord”.

Ambasadorul francez Francois Delattre a avertizat că sfârşitul acordului „ar însemna un pas înapoi periculos” şi a făcut apel la Teheran să nu încalce acordul.

Ambasadorul rus la ONU, Vassily Nebenzia a declarat că Moscova doreşte ca Iranul să respecte acordul nuclear, însă a acuzat Statele Unite că transmit mesaje mixte.

„Am auzit afirmaţii că nimeni nu plănuieşte o schimbare a regimului în Iran şi în acelaşi timp auzim ameninţări privind distrugerea şi noi sancţiuni, există o chemare la dialog şi apoi în paralel se declară intenţia de a creşte prezenţa militară în regiune”, a afirmat el.

„Astfel de semnale, care ar fi greu de descifrat şi de un criptolog, pot să ducă situaţia într-un punct din care nu ne mai putem întoarce”, a adăugat Nebenzia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.