Parlamentul şi Justiţia iraniană lucrează la problema purtării obligatorii a vălului de către femei, a anunţat procurorul general, promiţând rezultate rapide, fără a preciza cum ar putea fi modificată legea, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Zeci de proteste au avut loc în Iran de la moartea Mahsei Amini, o tânără kurdă iraniană în vârstă de 22 de ani, care a murit pe 16 septembrie, după arestarea ei de către poliţie pentru încălcarea codului vestimentar al Republicii Islamice.

"Parlamentul şi justiţia lucrează” la această problemă, a declarat procurorul general Mohammad Jafar Montazeri, citat vineri de agenţia de presă Isna.

El nu a precizat ce ar putea fi schimbat în lege, mai ales că preşedintele ultraconservator Ebrahim Raisi a impus deja noi restricţii vestimentare.

Vălul islamic a devenit obligatoriu în Iran în 1983, la patru ani după revoluţia islamică din 1979. pentru a „răspândi cultura decenţei şi a hijabului”. Procurorul general a anunţat o dată viitoare pentru rezultatele examinărilor privind purtarea obligatorie a hijabului. „De exemplu, am avut o întâlnire cu Comisia Culturală a Parlamentului miercuri şi vom vedea rezultatele într-o săptămână sau două”, a spus el într-un discurs la Qom, la sud de Teheran.

La rândul său, preşedintele Raisi a declarat sâmbătă, la Teheran, la o conferinţă: „Constituţia noastră are valori şi principii solide şi de neclintit. Dar există metode de implementare a constituţiei care pot fi declinate”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.