Iranul a efectuat, sâmbătă, prima sa execuţie publică din mai bine de doi ani, prin spânzurarea unui bărbat condamnat pentru uciderea unui ofiţer de poliţie, a raportat un ONG, citat de AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Iman Sabzikar, un muncitor condamnat pentru uciderea unui poliţist în februarie 2022 în oraşul Shiraz (sudul Iranului), a fost spânzurat la locul crimei, a detaliat ONG-ul norvegian Iran Human Rights, pe baza informaţiilor transmise de presa de stat iraniană.

Sentinţa sa a fost menţinută de Curtea Supremă la începutul lunii iulie. "Reluarea acestei pedepse brutale în public are scopul de a speria şi intimida oamenii să nu protesteze”, a declarat Mahmood Amiry-Moghaddam, directorul IHR.

El a cerut comunităţii internaţionale să reacţioneze ferm şi să protesteze la adresa acestei practici "medievale”. Execuţiile publice sunt folosite ca un factor de descurajare, mai ales când vine vorba de uciderea unui membru al forţelor de securitate, a menţionat ONG-ul, indicând că ultima execuţie publică din Iran a fost pe 11 iunie 2020.

ONG-ul se teme că patru bărbaţi, de asemenea, condamnaţi la moarte pentru uciderea ofiţerilor de poliţie în cazuri separate, dar similare, vor suferi aceeaşi soartă.

În ultima perioadă, activiştii şi-au exprimat îngrijorarea faţă de o represiune tot mai mare în Iran, deoarece criza economică declanşează proteste neobişnuite. Intelectuali şi realizatori celebri au fost arestaţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.