Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a anunţat, sâmbătă, că a numit un nou şef al poliţiei naţionale pentru a înlocui un general al cărui mandat a încheiat, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Numirea vine pe fondul protestelor din toată ţara, declanşate de moartea unei tinere kurde iraniene, Mahsa Amini, pe 16 septembrie, în urma arestării acesteia pentru încălcarea codului vestimentar pentru femei de către poliţia de moravuri, care depinde de poliţia naţională.

Într-o scrisoare publicată pe site-ul său, ayatollahul Ali Khamenei a declarat că l-a numit pe generalul Ahmad-Reza Radan în funcţia de şef al poliţiei ţării, succedundu-i generalului Hossein Ashtari, în funcţie din 2015. „Odată cu încheierea misiunii generalului (Hossein) Ashtari, exprimând recunoştinţa şi satisfacţia mea pentru serviciile sale, vă numesc comandant general al poliţiei din Republica Islamică Iran”, i-a transmis liderul suprem noului şef al poliţiei.

În 2010, Trezoreria SUA l-a pus pe lista neagră pe Ahmad-Reza Radan pentru încălcarea drepturilor omulu,  după realegerea controversată a preşedintelui ultra-conservator Mahmoud Ahmadinejad, care a dus la proteste majore suprimate de guvern. În acelaşi an, a fost sancţionat de Uniunea Europeană.

Născut în 1963, generalul Radan a ocupat funcţia de adjunct al şefului poliţiei naţionale între 2008 şi 2014, când a fost înlocuit de generalul Hossein Ashtari.



Această numire vine în condiţiile în care mii de persoane au fost arestate de la moartea lui Mahsa Amini pentru participarea lor la ceea ce autorităţile descriu în general „revolte”, orchestrate, potrivit acestora, de ţări străine şi grupuri de opoziţie.

Sute de oameni, inclusiv membri ai forţelor de securitate, au fost, de asemenea, ucişi de la jumătatea lunii septembrie în cadrul protestelor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.