Ministrul de Externe al Iordaniei şi-a exprimat îndoiala că Israelul şi-ar putea atinge obiectivul de a distruge Hamas prin bombardament greu şi invadarea Fâşiei Gaza, dominată de mult de mişcarea islamistă palestiniană, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Israelul spune că vrea să distrugă Hamas. Sunt mulţi militari aici, pur şi simplu nu înţeleg cum poate fi realizat acest obiectiv", a declarat Ayman Safadi sâmbătă, la conferinţa anuală de securitate IISS Manama Dialogue din Bahrain.

Israelul a promis că va distruge Hamas de la atacul său mortal din 7 octombrie în comunităţile israeliene din apropierea Gaza.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

Israelul a bombardat o mare parte din oraşul Gaza până la distrugere, în timp ce a supus nordul enclavei şi a intensificat atacurile asupra Hamas în sud.

Majoritatea morţilor de ambele părţi, 1.200 de israelieni în atacul Hamas şi peste 12.000 în Gaza, au fost civili.

Puterea regională Arabia Saudită a cerut la conferinţă o încetare imediată a focului întee Israel şi Hamas.

"Vedem civili murind în fiecare zi. Şi trebuie să oprim asta astăzi, nu mâine", a declarat ministrul saudit de Externe, prinţul Faisal bin Farhan.

Israelul a exclus orice încetare a focului înainte ca cei 240 de ostatici luaţi de Hamas pe 7 octombrie să fie eliberaţi.

Hamas a promis o luptă lungă şi susţinută împotriva Israelului.

Brett McGurk, principalul consilier al preşedintelui american Joe Biden pentru Orientul Mijlociu, a declarat în cadrul conferinţei de la Manama că eliberarea ostaticilor deţinuţi de Hamas va duce la o creştere a furnizării de ajutor umanitar şi la o pauză semnificativă a luptei în Gaza.

CINE AR PUTEA CONDUCE GAZA DUPĂ RĂZBOI?

Fostul şef al serviciilor secrete saudite, prinţul Turki al-Faisal, a declarat că un eşec de lungă durată în rezolvarea conflictului arabo-israelian a generat criza actuală.

”Trebuie să considerăm că războiul este, de asemenea, un indiciu al eşecului politic şi diplomatic al comunităţii internaţionale; noi toţi nu am reuşit să rezolvăm această problemă. Şi responsabilitatea ne revine tuturor de a găsi o soluţie”, a spus el.

Războiul Israelului asupra Gaza a ridicat întrebări în rândul puterilor mondiale şi regionale şi al Naţiunilor Unite cu privire la cine va guverna teritoriul mic şi dens populat în cazul înfrângerii Hamas în enclava pe care a condus-o timp de 16 ani.

Numai Autoritatea Palestiniană (AP), entitatea susţinută de Occident care îşi exercită o autonomie limitată în Cisiordania ocupată de Israel, ar putea conduce Gaza după încheierea războiului Israel-Hamas, a declarat şeful Uniunii Europene pentru politică externă, Josep Borrell.

”Hamas nu mai poate controla Gaza. Deci cine va deţine controlul asupra Gazei? Cred că numai una ar putea face asta - Autoritatea Palestiniană”, a declarat Borrell la Manama Dialogue, o conferinţă anuală privind politica externă şi de securitate.

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a spus că AP ar putea juca un rol în administrarea Gazei dacă ar exista o soluţie politică completă, mişcări către statalitatea palestiniană pe terenurile pe care Israelul le-a ocupat din 1967 - care includ şi Cisiordania.

Discuţiile de pace israeliano-palestiniene au fost îngheţate din 2014.

AP este profund nepopulară în rândul palestinienilor, percepută în mare parte ca un subcontractant de securitate corupt pentru Israel, iar Israelul se află acum sub un guvern religios-naţionalist dur.

Hamas a preluat Gaza după un scurt război civil în 2007 cu partidul Fatah al lui Abbas şi este profund încorporată în societatea din Gaza, de asemenea, cu organizaţii politice, sociale şi caritabile.

Ani de discuţii de reconciliere între rivali nu au reuşit să ajungă la un progres pentru reluarea administraţiei AP din Gaza.

Un înalt oficial din Emiratele Arabe Unite, care a ajuns la un acord de normalizare intermediat de SUA cu Israelul în 2020, a avertizat că un conflict prelungit în Gaza ar putea genera radicalizarea în Orientul Mijlociu.

”Cu cât criza durează mai mult, cu atât avem mai mult pericolul ca criza să scape de sub control şi cred că trebuie să fim foarte, foarte atenţi”, a declarat Anwar Gargash, consilier diplomatic al preşedintelui Emiratelor Arabe Unite.

Emiratele Arabe Unite şi alte state conservatoare, producătoare de petrol din Golf, văd Hamas şi alţi islamişti ca pe o ameninţare la adresa stabilităţii Orientului Mijlociu şi nu numai.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.