Ministrul de Externe al Iordaniei, Ayman Safadi, a declarat duminică că Israelul pune în aplicare o politică de împingere a palestinienilor afară din Gaza printr-un război despre care a spus că îndeplineşte ”definiţia legală a genocidului”, acuzaţii pe care Israelul le-a respins ca fiind "scandaloase", transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Safadi, a cărui ţară se învecinează cu Cisiordania şi a absorbit cea mai mare parte a palestinienilor după crearea Israelului în 1948, a mai spus că Israelul a creat o ură care va bântui regiunea şi va defini generaţiile viitoare.

Israelul a lansat ofensiva ca răspuns la o serie de ucideri şi răpiri transfrontaliere din 7 octombrie de către oameni înarmaţi din Hamas, gruparea militantă islamistă care a jurat distrugerea sa.

”Ceea ce vedem în Gaza nu este doar uciderea unor oameni nevinovaţi şi distrugerea mijloacelor de existenţă ale acestora (de către Israel), ci un efort sistematic de a goli Gaza de poporul său. Nu am văzut încă lumea să ajungă acolo unde ar trebui să vină... o cerere fără echivoc pentru a pune capăt acestui război; un război care se află în sfera definiţiei legale a genocidului”, a spus Safadi la o conferinţă la Doha.

Solicitat să răspundă, purtătorul de cuvânt al guvernului israelian, Eylon Levy, a spus: ”Acestea sunt, desigur, acuzaţii scandaloase şi false. Israelul luptă să se apere de monştrii care au comis masacrul din 7 octombrie, iar scopul campaniei noastre este de a aduce aceşti monştri în faţa justiţiei şi de a ne asigura că nu vor mai răni niciodată poporul nostru”.  

Israelul i-a îndemnat pe civilii din Gaza să se mute de pe câmpurile de luptă pentru propria lor siguranţă şi ar dori să vadă pe alţii să răspundă la acest apel, a spus el.

Safadi a susţinut că obiectivul declarat al Israelului de a distruge Hamas a fost dezminţit de amploarea distrugerii în rândul civililor din Gaza, pe care el a descris-o ca fiind nediscriminatorie, acuzând Israelul că a comis atrocităţi despre care a spus că echivalează cu crime de război.

În opinia sa, au apărut diferenţe majore în discuţiile dintre o delegaţie de miniştri arabi şi secretarul de stat al SUA Antony Blinken la Washington, vinerea, trecută cu privire la sprijinul militar al administraţiei americane pentru Israel şi la refuzul acesteia de a cere încetarea focului.

Philippe Lazzarini, comisarul general al UNRWA, organismul ONU responsabil de bunăstarea refugiaţilor palestinieni, a declarat într-un articol de opinie că strămutarea forţată de către Israel a peste 1,8 milioane de locuitori din Gaza, cea mai mare din 1948, a semnalat, de asemenea, că Israelul ar putea să împingă populaţia din Gaza către Egiptul vecin.

Organizaţia Naţiunilor Unite şi mai multe state membre, inclusiv SUA, au respins cu fermitate strămutarea forţată a populaţiei Gaza din Fâşia Gaza. Dar evoluţiile la care asistăm indică încercări de a muta palestinienii în Egipt, indiferent dacă rămân acolo sau sunt relocaţi în altă parte”, a scris Lazzarini în Los Angeles Times.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.