Statele Unite au lansat joi cea mai puternică mustrare publică la adresa Israelului de la începutul războiului cu Hamas, avertizând că politica americană referitoare la Gaza va fi determinată de măsurile pe care Israelul le va lua pentru a se ocupa de siguranţa civililor palestinieni şi a lucrătorilor umanitari, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele Joe Biden i-a spus premierului israelian Benjamin Netanyahu că Israelul trebuie să ia măsuri imediate pentru a reduce răul şi suferinţa provocate civililor, a declarat Casa Albă după ce liderii au vorbit la telefon.

Biden i-a mai spus lui Netanyahu, într-o convorbire care a durat mai puţin de 30 de minute, că o încetare imediată a focului în regiune este esenţială şi a cerut Israelului "să încheie fără întârziere un acord" cu Hamas pentru a aduce acasă ostaticii israelieni, la aproape şase luni de la atacul din 7 octombrie al grupării militante palestiniene.

Declaraţia Casei Albe reflectă o schimbare bruscă de tonul din partea lui Biden şi, pentru ceea ce pare a fi o premieră, include un set de condiţii legate de continuarea sprijinului american.

Sugerând că o schimbare a politicii americane faţă de Gaza este posibilă, dacă Israelul nu abordează situaţia umanitară din enclava palestiniană, Biden şi-a canalizat propria frustrare, alături de presiunea tot mai mare din partea bazei sale politice de stânga, pentru a opri crimele şi a atenua foametea în rândul civililor nevinovaţi. Astfel, Biden "a precizat clar necesitatea ca Israelul să anunţe şi să pună în aplicare o serie de măsuri specifice, concrete şi măsurabile pentru a rezolva problema daunelor provocate civililor, a suferinţelor umanitare şi a siguranţei lucrătorilor umanitari", a precizat Casa Albă în comunicatul său.

Preşedintele "a precizat clar că politica SUA în ceea ce priveşte Gaza va fi determinată de evaluarea noastră privind acţiunile imediate ale Israelului în legătură cu aceste măsuri", a arătat Casa Albă.

Schimbarea de ton intervine după ce luni, Israelul a lansat un atac în care au fost ucişi în Gaza şapte lucrători umanitari de la World Central Kitchen.

Casa Albă a spus că Biden a fost indignat şi îndurerat de atac, dar, înainte de apelul telefonic de joi, preşedintele nu a făcut nicio schimbare fundamentală în ceea ce priveşte sprijinul ferm al Washingtonului pentru Israel în războiul său împotriva militanţilor palestinieni din Hamas.

La Bruxelles, secretarul de stat american Antony Blinken a cerut Israelului, ca democraţie, să acorde cea mai mare valoare vieţii umane şi să crească fluxul de ajutoare către Gaza, adăugând că "atacul oribil" din această săptămână asupra lucrătorilor World Central Kitchen din Gaza trebuie să fie ultimul incident de acest fel. "În momentul de faţă, nu există o prioritate mai mare în Gaza decât protejarea civililor, sporirea asistenţei umanitare şi asigurarea securităţii celor care o furnizează. Israelul trebuie să facă faţă acestui moment", a declarat Blinken reporterilor.

Celebrul bucătar Jose Andres a declarat miercuri, într-un interviu emoţionant pentru Reuters, că atacul israelian a vizat lucrătorii săi umanitari "sistematic, maşină cu maşină".

Israelul a declarat joi că îşio va ajusta tacticile în războiul din Gaza, după ce a descris atacul ca fiind rezultatul unei identificări greşite, şi a promis că rezultatele anchetei vor fi făcute publice în curând.

 
Preşedintele american a subliniat că loviturile asupra lucrătorilor umanitari şi situaţia umanitară generală sunt "inacceptabile", a precizat Casa Albă.
 
Biden "a precizat clar necesitatea ca Israelul să anunţe şi să pună în aplicare o serie de măsuri specifice, concrete şi măsurabile pentru a rezolva problema daunelor provocate civililor, a suferinţelor umanitare şi a siguranţei lucrătorilor umanitari", se arată în comunicat.
 
El a precizat că politica americană în ceea ce priveşte Gaza va fi determinată de evaluarea noastră privind acţiunile imediate ale Israelului cu privire la aceste măsuri. El a subliniat că o încetare imediată a focului este esenţială pentru a stabiliza şi îmbunătăţi situaţia umanitară şi pentru a proteja civilii nevinovaţi şi l-a îndemnat pe prim-ministru să-şi împuternicească negociatorii să încheie fără întârziere un acord pentru a aduce ostaticii acasă.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.