Insulele Marshall se confruntă pentru prima dată cu un val de Covid în creştere, fiind printre ultimele state din lume pe care virusul le-a ocolit datorită restricţiilor stricte de carantină, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-o săptămână, mai mult de o zecime din populaţia capitalei Majuro a fost infectată cu varianta Omicron.

”Ne pregătim pentru cea mai dificilă fază a focarului acum în Majuro”, a avertizat, luni, ministrul Sănătăţii Jack Niedenthal.

După ce câteva cazuri locale au fost confirmate pe 8 august, numărul infecţiilor a crescut exponenţial la 2.800, într-un oraş cu o populaţie de doar 22.500. De asemenea, epidemia continuă ”să capete putere”, a avertizat ministrul Sănătăţii, numărul cazurilor dublându-se desâmbătă şi duminică.

”Aproximativ 75% dintre persoanele testate sunt pozitive, o rată incredibil de mare”, a adăugat el.

Datorită restricţiilor stricte de carantinare, Insulele Marshall au fost printre singurele ţări din lume ferite de Covid până în prezent.

”Aspectul pozitiv în faptul că toate aceste ţări s-au confruntat cu virusul înaintea noastră este că înţelegem cu adevărat cum, din punct de vedere epidemiologic, această variantă a virusului se răspândeşte: ca un incendiu”, a adăugat ministrul.

Preşedintele Insulelor Marshall, David Kabua, a semnat vineri un ”dezastru de sănătate” pentru a permite guvernului accesul la finanţare de urgenţă. În total, ţara cu o populaţie totală de 42.000 de locuitori a înregistrat 3.000 de cazuri pozitive şi trei decese.

Mai multe agenţii, inclusiv Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite, urmează să trimită ajutor în această săptămână, împreună cu profesioniştii din domeniul medical.

Zborurile interne din Insulele Marshall şi transportul public cu nave către insulele îndepărtate au fost suspendate de marţi, în efortul de a controla focarul. Un zbor special care trebuia să aducă o echipă medicală pe anumite insule nu a putut decola, deoarece toţi piloţii forţelor aeriene naţionale au fost testaţi pozitivi.

Recenta relaxare a restricţiilor de carantinare şi numărul fără precedent de sosiri ar explica epidemia care a cuprins ţara. Guvernul plănuise să îşi deschidă graniţele şi să renunţe la carantina obligatorie la sosirea în ţară de la 1 octombrie.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.