Mii de soldaţi indonezieni şi americani au început, luni, un exerciţiu militar comun de două săptămâni care, potrivit Washingtonului, îşi propune să promoveze ”cooperarea regională” pe fondul tensiunilor cu Beijingul, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cel puţin 4.000 de soldaţi americani şi indonezieni sunt la faţa locului şi li se vor alătura forţele australiene, singaporeze şi japoneze. Japonia participă pentru prima dată la aceste manevre anuale, numite ”Super Garuda Shield”.

Exerciţiul are loc pe insula indoneziană Sumatra şi insulele Riau, o provincie indoneziană formată din insuliţe împrăştiate în apropiere de Singapore şi Malaezia.

De asemenea, exerciţiul are loc în contextul turneului asiatic al preşedintei Camerei Reprezentanţilor SUA, Nancy Pelosi. Ea îşi începe turneul cu o posibilă escală în Taiwan, cu riscul de a alimenta relaţiile deja tensionate dintre Beijing şi Washington. Statele Unite ale Americii şi aliaţii săi din Asia şi-au arătat îngrijorarea crescândă cu privire la prezenţa tot mai mare a Chinei în Pacific.

Washingtonul a dat asigurări că manevrele nu au vizat nicio ţară, chiar dacă anul acesta sunt mult mai ample decât în ​​ediţiile precedente.

”Acesta este într-adevăr un exerciţiu care vizează construirea încrederii, coeziunii, înţelegerii reciproce, creşterea capacităţilor şi alte probleme conexe”, a declarat generalul Stephen Smith, vineri, comandantul trupelor americane participante.

”Deci, acesta este cu adevărat un exerciţiu militar şi nu o ameninţare pentru nicio parte”, a subliniat at.

Exerciţiile urmează să dureze până pe 14 august şi vor include exerciţii pentru armată, marine şi aviaţie.

O ceremonie de deschidere cu toate naţiunile participante va avea loc miercuri, a declarat un oficial indonezian. În calitate de observatori vor participa Canada, Franţa, India, Malaysia, Coreea de Sud, Papua Noua Guinee, Timorul de Est şi Marea Britanie.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.