Sute de câini vagabonzi care umblă pe străzile capitalei indiene New Delhi sunt adunaţi de autorităţi şi mutaţi în adăposturi, pe măsură ce se apropie summitul G20 din acest weekend, potrivit activiştilor pentru animale şi martorilor, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Autorităţile au curăţat deja multe mahalale din oraş şi au amplasat cartoane reprezentând maimuţe langur în mărime naturală pentru a speria macacii care proliferează în spaţiile publice.

CITEȘTE ȘI Summit G20 în India: "Oameni-maimuţă" vor fi desfăşuraţi în Delhi pentru a speria macacii

La summitul G20, cea mai mare reuniune a liderilor mondiali care a avut loc vreodată în capitala indiană, vor participa, printre alţii, preşedintele american Joe Biden, premierul britanic Rishi Sunak, prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman, premierul canadian Justin Trudeau şi premierul japonez Fumio Kishida.

Compania Municipală din Delhi (MCD) a ezitat să facă o legătură directă între îndepărtarea câinilor vagabonzi şi summit, declarând că animalele sunt ridicate "doar în caz de nevoie urgentă". Maşinile folosite pentru strângerea câinilor vagabonzi, care au fost văzute de Reuters, afişau însă panouri cu menţiunea "On Duty G-20".

New Delhi are peste 60.000 de câini vagabonzi, potrivit datelor guvernamentale, care sunt hrăniţi şi îngrijiţi de mulţi dintre cei 20 de milioane de locuitori, însă cazurile în care aceştia atacă oameni sunt destul de frecvente.

În august, MCD a emis un ordin de îndepărtare a câinilor vagabonzi "din apropierea unor locuri importante în vederea summitului G-20", dar a retras instrucţiunile două zile mai târziu, în urma unei reacţii negative. Activiştii pentru drepturile animalelor spun că organismul civic a început apoi să captureze câinii vagabonzi "într-un mod inuman", săptămâna trecută, fără a folosi metode precum "prinderea cu plase sau prinderea manuală", impuse de reglementările în domeniu. Aproape 1.000 de câini au fost capturaţi până acum din zone precum aeroportul şi locul de desfăşurare a G20, au spus ei.

Martori cu care a vorbit Reuters au văzut echipe ale MCD captând câini folosind tije cu o buclă la un capăt. Animalele au fost apoi târâte până la maşinile de ecarisaj.

"Ceea ce face India este ironic, având în vedere tema G20 - un singur Pământ, o singură familie, un singur viitor. Este ipocrit să vorbim despre un viitor comun când nu facem loc pentru semenii noştri", a declarat Ambika Shukla, administrator al organizaţiei neguvernamentale People for Animals.

Sanjay Mohapatra, fondator al ONG-ului House of Stray Animals, a calificat acţiunea drept "inutilă". "Dacă delegaţii vor vedea oameni hrănind câini vagabonzi, aceasta va crea de fapt o impresie bună despre ţară", a spus el.

MCD susţine într-un comunicat că acei câini capturaţi sunt urmăriţi şi vor fi eliberaţi înapoi de unde au fost luaţi, dar nu a oferit un termen. "Toţi câinii sunt în siguranţă şi se simt confortabil, având la dispoziţie ajutorul medical necesar", a spus compania.

Friendicoes, unul dintre grupurile care colaborează cu MCD pentru a strânge câinii, a declarat că a ridicat 234 de animale cu ajutorul unor plase şi i-a mutat în cele trei adăposturi ale sale din oraş. Imaginile Reuters arată animalele în interiorul cuştilor, cu o tablă albă atârnată la intrare, care detaliază "numărul simbolic" atribuit fiecăruia dintre ei, precum şi sexul şi culoarea blănii. "Am oprit activitatea acum, deoarece am ajuns la capacitate maximă. Câinii vor fi eliberaţi în aceleaşi locaţii din care au fost ridicaţi după summit", a declarat co-fondatoarea Geeta Seshamani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.