Ploile torenţiale au declanşat o alunecare de teren în nord-estul Indiei, care s-a soldat cu moartea a cel puţin 14 persoane, iar alte 30 sunt date dispărute, au declarat, joi, autorităţile locale, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Echipele de intervenţie în caz de dezastre, poliţia şi sătenii locali încearcă să îi salveze pe cei îngropaţi sub moloz în Noney, un oraş de lângă Imphal, capitala statului Manipur.

Şapte dintre morţii confirmaţi erau membri ai Armatei Teritoriale, a declarat ministrul şef de stat, N. Biren Singh. El a spus că cinci oficiali ai căilor ferate indiene se numără printre persoanele dispărute.

În zonă se construieşte un proiect feroviar, unde are loc o insurgenţă rebelă, iar personalul armatei asigura apărarea oficialilor feroviari care supravegheau proiectul. Insurgenţa din statul Manipur, veche de decenii întregi, îşi doreşte o ţară separată pentru grupurile etnice şi tribale.

Ploile continue din ultimele trei săptămâni au făcut ravagii în nord-estul Indiei, ţară alcătuită din opt state şi care are 45 de milioane de locuitori, şi în statul vecin, Bangladesh.

Se estimează că aproximativ 200 de persoane au murit în urma unor ploi puternice şi alunecări de noroi în stateke Assam, Manipur, Tripura şi Sikkim, iar alte 42 de persoane au murit în Bangladesh, de pe 17 mai. Sute de mii de oameni au fost strămutate în interiorul ţărilor în urma ploilor.

Oamenii de ştiinţă susţin că schimbările climatice sunt una dintre cauzele ploilor neregulate, timpurii, care au declanşat inundaţiile fără precedent. Ploile din sezonul musonic încep în Asia de Sud de obicei în iunie, dar ploile torenţiale au lovit nord-estul Indiei şi Bangladeshului încă din luna martie în acest an.

Odată cu creşterea temperaturilor la nivel mondial din cauza schimbărilor climatice, experţii spun că sezonul musonilor devine din ce în ce mai variabil, ceea ce înseamnă că o mare parte din cantităţile de ploaie care ar cădea de obicei pe tot parcursul sezonului cade într-o perioadă mai scurtă.

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.