Ministrul israelian al Educaţiei Rafi Peretz este vizat de îndemnuri la destituire după ce s-a declarat în favoarea ”terapiilor de conversie” a orientării sexuale a homosexualilor, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceste declaraţii, pe care le-a făcut sâmbătă, într-un interviu difuzat în direct de canalul 12 al televiziunii israeliene, se adaugă altor declaraţii controversate ale ministrului, liderul partidului religios naţionalist ”Căminul Evreiesc”.

Întrebat dacă este în favoarea unor ”terapii de conversie” şi dacă crede că poate ”schimba un homosexual”, Peretz - care este totodată rabin - a răspuns că ”eu cred că se poate (...). Cunosc aprofundat educaţia şi am şi făcut-o”.

El a evocat cazul unui student care i-a mărturisit că este homosexual, pe care l-a sfătuit ”să se gândească bine”.

Premierul israelian în exerciţiu Benjamin Netanyahu, care a primit în Guvernul Uniunea partidelor de dreapta condusă de către Peretz după alegerile de la 9 aprilie, i-a condamnt în mod oficial declaraţiile.

”Declaraţiile ministrului Educaţiei despre comunitatea LGBT (lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor) nu sunt acceptabile şi nu reflectă poziţia Guvernului pe care-l conduc”, a declarat el sâmbătă seara, citat într-un comunicat.

SUSŢINEREA PROIECTULUI ANEXĂRII CISIORDANIEI

Însă Netanyahu, care conduce un Guvern perceput drept cel mai dreapta executiv din istoria Israelului, nu şi-a manifestat intenţia de a-l destitui pe ministru, aşa cum i-au cerut membri ai opoziţiei.

”Dumneavoastră nu sunteţi ministrul Educaţiei, ci al obscurantismului (...). Îl îndemn pe Netanyahu săvă destituie imediat”, a declarat Nitzan Horowitz, liderul Partidului Meretz (stânga) care şi-a recunoscut în mod public homosexualitatea.

Netanayhu a anunţat că a discutat cu Peretz, ”care şi-a pecizat declaraţiile şi a subliniat că sistemul educativ israelian continuă să accepte toţi copiii aşa cum sunt ei, fără vreo legătură cu orientarea lor sexuală”.

”Terapiile conversiei” au fost denunţate - inclusiv de către Ministerul israelian al Sănătăţii - drept neştiinţifice şi potenţial prejudiciabile tinerilor.

În acelaşi interviu, Peretz şi-a exprimat susţinerea faţă de anexarea Cisiordaniei ocupate - fără să li se acorde palestinienilor dreptul de vot.

Răspunzând uneii întrebări a jurnalistei care i-a catalogat proiectul drept ”apartheid”, ministrul a răspuns că Israelul va avea grijă de ”toate” nevoile palestinienilor, ”dar fără să le dea opţiunea de a determina realiatea politică”.

Netanyahu anunţa în aprilie că intenţionează să anexeze coloniile israeliene din Cisiordania ocupată.

Coloniile instalate în teritoriile palestiniene ocupate de Israel din 1967 sunt ilegale din perspectiva dreptului internaţional.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.