Poliţia turcă a împiedicat, duminică, persoane să se adune în număr mare la un marş al lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor (LGBT) la Istanbul, însă grupuri mici continuau să demonstreze în pofida unei interdicţii impuse sâmbătă de guvernatorul oraşului, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Organizatorii Pride LGBTI+ Istanbul 2017 au îndemnat la un marş, în Piaţa Taksim, sub hashtag-ul în limba turcă ”mărşăluim”.

Însă biroul guverntorului Istanbulului a interzis sâmbătă acest eveniment anual - pentru a treia oară consecutiv- invocând motive legate de siguranţa şi ordinea publice.

Poliţia a instituit duminică puncte de control în zonă, a împiedicat grupuri să intre pe bulevardul Istiklal şi a întors din drum persoane despre care credea că au legătură cu marşul.

Cel puţin 100 de persoane s-au adunat în apropiere, în cartierul Cihangir, băteau în tobe şi strigau sloganuri precum ”Nu staţi tăcuţi, strigaţi, gay-ii există!”.

Poliţia a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa mulţimea, iar potrivit unor activişti forţele de ordine au tras cu gloanţe de cauciuc.

Potrivit unor postări pe Twitter, poliţia a folosit tunuri cu apă, iar astfel a apărut un curcubeu, un simbol al luptei activiştilor gay.

Baricade, vehicule ale forţelor antirevoltă şi autobuze au fost mobilizate în zona în care activişti pentru drepturile lesbienelor, gay-ilor, persoanelor transgen şi intersex (LGBTI) au anunţat că urma să aibă loc marşul, în pofida interdicţiei.

Guvernatorul a invocat ”reacţii dure ale diverselor segmente ale societăţii”, iar o serie de organizaţii de extremă dreapta şi religioase au îndemnat la anularea marşului.

Însă organizatorii au subliniat duminică, într-un comunicat, că ameninţările sunt cele care trebuie să fie oprite şi nu demonstraţiile.

”Securitatea ne va fi asigurată prin recunoaşterea noastră în Constituţie, prin asigurarea justiţiei şi prin egalitate şi libertate”, se subliniază în comunicat.

Alctivişti LGBT fac de mult demersuri ca orientarea sexuală şi identitatea de gen să fie introduse în legislaţia turcă privind protecţia drepturilor civile şi interzicerea discursului urii, însă fără succes.

Homosexualitatea este legală în Turcia încă de la înfiinţarea Republicii, în urmă cu 90 de ani.

Autorităţile turce au permis timp de peste un deceniu să se organizeze astfel de marşuri ale mândriei. Până la 100.000 de persoane au participat la Istanbul Pride în 2014, însă poliţia turcă a dispersat participanţii la ediţiile din 2015 şi 2016 recurgând la metode antirevoltă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.