Vecinii înarmaţi nuclear India şi Pakistanul au convenit sâmbătă asupra unei încetări a focului în urma presiunilor şi diplomaţiei SUA, anunţând o oprire bruscă a unui conflict care părea să ia o turnură alarmantă. Dar, în câteva ore, au fost raportate încălcări în principalele oraşe din Caşmirul indian, teritoriul care a dus greul celor patru zile de lupte, relatează Reuters.
Explozii au fost auzite în Srinagar şi Jammu, iar proiectile şi lumini fulgerătoare au fost văzute pe cerul nopţii deasupra Jammu, similar cu evenimentele din seara precedentă, potrivit autorităţilor, locuitorilor şi martorilor Reuters.
Purtătorii de cuvânt militari din ambele ţări nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii.
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
Luptele au fost cele mai violente dintre vechii inamici din Asia de Sud în aproape trei decenii şi ameninţă să se transforme într-un război la scară largă într-una dintre cele mai volatile şi dens populate regiuni ale lumii. Există temeri că arsenalele nucleare ar putea intra în joc, deoarece armata pakistaneză a declarat că a fost convocată o reuniune a unui organism superior care supraveghează armele sale nucleare. Însă ministrul apărării a declarat ulterior că nu a fost programată nicio astfel de reuniune, la câteva ore după o noapte de lupte grele în care cele două ţări şi-au vizat reciproc bazele militare, iar bilanţul civil combinat a crescut la 66 de morţi.
Sâmbătă dimineaţă însă preşedintele american Donald Trump a postat pe reţeaua sa Truth Social: „După o noapte lungă de discuţii mediate de Statele Unite, sunt încântat să anunţ că India şi Pakistanul au fost de acord cu o încetare totală şi imediată a focului. Felicitări ambelor ţări pentru folosirea bunului-simţ şi a unei inteligenţe deosebite”.
„Pakistanul şi India au convenit asupra unei încetări a focului cu efect imediat”, a confirmat ministrul de externe Ishaq Dar pe X. „Pakistanul a luptat întotdeauna pentru pace şi securitate în regiune, fără a-şi compromite suveranitatea şi integritatea teritorială!”, a adăugat el.
La rândul său, ministrul indian de externe a declarat că liderii militari ai celor două ţări au vorbit între ei şi au convenit că toate luptele vor înceta la ora 17.00, ora Indiei (14.30 ora României), fără a folosi cuvântul „armistiţiu”
LINII DIRECTE ŞI DIPLOMAŢIE
Ministrul pakistanez Dar a declarat pentru televiziunea Geo News că au fost activate canale militare şi linii directe între India şi Pakistan, iar trei duzini de ţări au contribuit la facilitarea acordului.
Ministrul indian de externe Vikram Misri a declarat că cei doi comandanţi militari vor vorbi din nou între ei pe 12 mai.
Miercuri, India a atacat ceea ce a declarat a fi „infrastructura teroristă” din Caşmirul pakistanez şi Pakistan, la două săptămâni după ce 26 de persoane au fost ucise într-un atac asupra turiştilor hinduşi în Caşmirul indian.
Pakistanul a negat acuzaţiile Indiei că ar fi fost implicat în atac. Au urmat zile întregi de tiruri transfrontaliere, bombardamente şi atacuri cu drone şi rachete.
În ciuda armistiţiului, două surse guvernamentale indiene au declarat pentru Reuters că măsurile punitive anunţate de India şi răspunsurile din partea Pakistanului, precum suspendarea comerţului şi anularea vizelor, vor rămâne în vigoare pentru moment.
Sursele au declarat, de asemenea, că Tratatul privind apele Indusului din 1960, un pact esenţial de împărţire a apei pe care India l-a suspendat după atacul din Caşmir, va rămâne suspendat.
Secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, a declarat că pe parcursul a 48 de ore, el şi vicepreşedintele JD Vance au discutat cu prim-ministrul indian Narendra Modi şi cu cel pakistanez Shehbaz Sharif, cu ministrul indian de externe Subrahmanyam Jaishankar, cu şeful armatei pakistaneze, Asim Munir, şi cu cei doi consilieri pentru securitate naţională.
VOR URMA DISCUŢII ÎNTR-UN LOC NEUTRU
Într-o postare pe X, Rubio i-a felicitat pe Modi şi Sharif pentru acord, despre care a spus că include nu numai o încetare imediată a focului, ci şi începerea de discuţii privind „un set larg de probleme, într-un loc neutru”.
Jaishankar a declarat că India a menţinut în mod constant o poziţie fermă şi „fără compromisuri împotriva terorismului în toate formele şi manifestările sale” şi va continua să facă acest lucru.
Vestea încetării focului a fost primită cu uşurare de ambele părţi ale frontierei, iar autoritatea aeroporturilor din Pakistan a declarat că spaţiul său aerian a fost redeschis în totalitate.
Omar Abdullah, ministrul-şef al Caşmirului indian, care a dus greul luptelor, a salutat armistiţiul, dar a adăugat: „Dacă s-ar fi întâmplat acum 2-3 zile, vieţile pe care le-am pierdut nu ar fi fost pierdute”.
Canalele de ştiri pakistaneze au arătat tancuri care se întorceau de la frontieră.
Shuja Nawaz, expert la Atlantic Council, a declarat că tratatul Indus va figura în mod proeminent în discuţiile iminente „după un interval decent, care să permită ambelor guverne să revendice meritele pentru ceea ce au realizat până acum”.
India şi Pakistanul au fost blocate într-o dispută privind Caşmirul încă de la naşterea lor ca state, la sfârşitul dominaţiei coloniale britanice în 1947. India majoritar hindusă şi Pakistanul musulman stăpânesc ambele o parte din Caşmir, dar îl revendică în întregime. Ele au intrat în război de trei ori, inclusiv de două ori pentru Caşmir, alături de numeroase focare mai mici de luptă.
India dă vina pe Pakistan pentru insurecţia din partea sa de Caşmir, care a început în 1989 şi a făcut zeci de mii de morţi. De asemenea, India acuză grupările militante islamiste pakistaneze pentru atacurile din alte părţi ale Indiei.
Pakistanul respinge ambele acuzaţii. Pakistanul afirmă că oferă doar sprijin moral, politic şi diplomatic separatiştilor din Caşmir.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.