Alegerile primare democrate încep în Iowa luni - după mai multe luni de campanie intensă, şapte dezabteri televizate şi abandonuri în cascadă -, înconjurate în cel mai mare suspans, în vederea alegerii celui sau celei care îl va înfrunta pe Donald Trump la 3 noiembrie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dintre cei 11 candidaţi aflaţi în continuare în cursă în vederea obţinerii învestiturii, patru se plasează în fruntea sondajelor în ultimele luni în Iowa.

Senatorul socialist Bernie Sanders beneficiază de-acum de un avans frumos, urmat de fostul vicepreşedinte Joe Biden, tânărul fost primar Pete Buttigieg şi senatoarea progresistă Elizabeth Warren.

Senatoarea moderată Amy Klobuchar, în vârstă de 59 de ani, a urcat recent în intenţiile de vot.

Votul de luni seara nu are loc cu buletin de vot, ci la adunări ale alegătorilor - numite "caucus" - care au loc începând de la ora locală 19.00 (marţi, 3.00, ora României). În aproximativ 1.700 de săli în întregul stat Iowa, fiecare se va aşeza sub culorile candidatului pe care-l alege.

De luni de zile, candidaţi şi alegători deopotrivă îndeamnă înainte de toate la a-l ”bate pe Trump” la 3 noiembrie.

Miliardarul este cu atât mai prezent în aceste alegeri primare, cu cât se profilează achitarea sa la Washington, într-un vot final în procesul său de destituire, miercuri, în Senat.

Iar el nu ezită să comenteze, adesea ironic, situaţia cursei între potenţialiisăi rivali.

”Am porecle pentru fiecare dintre ei”, a ironizat Donald Trump duminică, la postul Fox News. Sanders? ”Un comunist”. Biden? ”Joe adromitul”. În ceea ce o priveşte pe Warren, ea ”nu ştie care e adevărul”.

”NERADICAL”

”Totul începe în Iowa”, le-a spus, în cele patruzări ale acestui stat, Bernie Sanders, în vârstă de 78 de ani, susţinătorilor săi, veniţi în numărmare să-l vadă.

El a pierdut cu puţin în urmă cu patru ani în faţa lui Hillary Clinton şi speră ca, de această dată, acest stat - rural şi puţin populat - să-i devină trambulină.

El se sprijină în acest sens pe minorităţi şi tineri - generaţia ”cea mai progresistă din istoria acestei ţări”, proclamă el.

”Ieşiţi şi bateţi la uşi” pentru a-i motiva pe alegători, a îndemnat el, odată ce mobilizarea va fi cheia diferenţeiîn faţa lui Biden.

Indiferent că aceşti candidaţi sunt în vârstă, ca Bernie Sanders şi Joe Biden (77 ani) sau nou veniţi, ca Pete Buttigieg (38 ani), mesajul pe care-l adresează bazei lor electorale este că sunt fiecare dintre ei mai în măsură să-l priveze pe republican de un al doilea mandat.

”Cel mai important este să-l batem pe Donald Trump”, subliniază Elizabeth Warren (70 ani), o senatoare progresistă.

Celor îngrijoraţi de tinereţea sa, Pete Buttigieg le reaminteşte de Kennedy, Clinton şi Obama. ”Trebuie să avem curajul să uităm politicile din trecut”, spune el.

Invers, Joe Biden propune stabilitatea şi experienţa în a da pagina Trump. ”Avem nevoie de un preşedinte care să fie pregătit încă din prima zi”, afirmă el.

”Vă promit că, dacă mă susţineţi, vom pune capăt domniei pline de ură şi purtătoare de dezbinare a lui Trump”, a lansat el în faţa a 1.100 de persoane, duminică seara, la Des Moines, capitala Iowei.

În ceea ce-l priveşte pe Bernie Sanders, susţinătorii săi resping ideea potrivit căreia radicalismul său constituie un obstacol în calea victoriei în noiembrie.

Programul său de luptă împotrova modificărilor climatice, ”lăcomia” marilor întreprinderi sau creşterea salariului minim? ”Asta nu este radical, vine exact la timp”, a declarat, printre strigăte entuziaste, o fostă aleasă în faţa susţinătorilor săi la Iowa City duminică.

CONVINGEREA INDECIŞILOR

Finalul campaniei în Iowa se joacă pe teren - aproape alegător cu alegător. Mii de voluntari au bătut la uşi, au dat telefoane şi au pus pancarde tot weekendul, pe o vreme frumoasă neobişnuită unui început de februarie, care nu a reuşit însă să topească toată zăpada.

În acest stat, esenţialul este să faci mai mult decât se aşteaptă de la tine, pentru că impulsul creat de o surpriză poate aduce câştiguri mari încă din alegerile din New Hampshire, opt zile mai târziu.

Aproape jumătate dintre alegători se declarau în continuare indecişi săptămâna trecută. Veterani din Partidul Democrat se aşteaptă la o mibilizare care ar putea depăşi recordul înregistrat în 2008, când Barack Obama a obţinut o victorie în Iowa.

Convingerea celor care se mai îndoiesc încă este scopul voluntarilor în aceste ultime ore.

Venit să o asculte pe Amy Klobuchar duminică seara, în plină finală a Super Bowl, Kim Robinson (67 anI), îşi exprimă ezitările.

El tocmai a decis să nu-l mai susţină, până la urmă, pe Joe Biden, preferându-l în locul acestuia pe Pete Buttigieg. ”Dar aş putea să-mi schimb opinia în favoarea lui Amy Klobuchar", adaugă el zâmbind.

”Pentru mine, singura întrebare pe care mi-o pun este «cine va câştiga» împotriva lui Donald Trump?”, afirmă el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.