Incendiul forestier din Parcul natural Serra da Estrela, din centrul Portugaliei, declarat săptămâna trecută sub control, a reizbucnit, iar peste o mie de pompieri au fost mobilizaţi marţi dimineaţă, potrivit protecţiei civile, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După ce a fost declarat sub control în cursul nopţii dinspre vineri spre sâmbătă, incendiul ”cu atitudine violentă” a reizbucnit luni după-amiază, aprins de ”un vânt puternic”, a explicat, luni seară, comandantul protecţiei civile André Fernandes, în cadrul unei conferinţe de presă.

Mai multe sate au fost evacuate ca măsură de precauţie, a spus el.

Incendiul de la Serra da Estrela, care este deja cel mai mare din această vară din Portugalia, a ars aproximativ 15.000 de hectare, potrivit ultimelor date încă provizorii ale autorităţilor portugheze.

Acest incendiu, care a izbucnit pe 6 august în regiunea Covilha (centru), a distrus zone de pădure unice din acest geoparc recunoscut de UNESCO, în inima lanţului muntos Serra da Estrela, care are o altitudine maximă de aproximativ 2000 de metri.

Întrucât Comandamentul Protecţiei Civile este criticat pentru gestionarea operaţiunilor, ministrul de Interne, Jose Luis Carneiro, s-a angajat, luni, să lanseze o evaluare a ”cauzelor structurale” şi a ”metodei de luptă” împotriva incendiilor „odată ce incendiul Serra da Estrela va fi stins. ”.

Portugalia, care se confruntă cu o secetă excepţională în acest an, a înregistrat cea mai toridă lună iulie din ultimul secol.

De la începutul anului, aproximativ 80.000 de hectare au fost arse, cea mai mare suprafaţă de la incendiile fatale din 2017, soldate cu o sută de victime, potrivit celui mai recent raport al Institutului pentru conservarea naturii şi pădurilor.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.