Incendiul soldat cu 14 morţi în submarinul militar rus, la Arctica, a izbucnit în caompartimentul bateriilor - fără să-i atingă reactorul nuclear - a anunţat joi ministrul rus al Apărării, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Cauza principală a fost stabilită. Este vorba despre un incendiu în compartimentul bateriilor, care apoi s-a extins”, a declarat Serghei Şoigu într-un raport prezentat preşedintelui Vladimir Putin, retranscris pe site-ul Kremlinului.

”Reactorul nuclear al aparatului este complet izolat şi compartimentat. Echipajul a pus în aplicare toate măsurile necesare în vederea protejării instalaţiei, care este complet operaţională”, a adăugat Şoigu.

Este pentru prima oară de la tragedie când autorităţile ruse recunosc că submersibilul - al cărui tip nu a fost dezvăluit - funcţionează cu energie nucleară.

Şoigu şi-a exprimat speranţa unui ”termen scurt” al reparării submarinului şi relansării acestuia la apă.

Potrivit unei surse militare citate în ediţia de joi a ziarului Kommersant, incendiul a pornit de la un scurtcircuit la un tablou de bord, de la care au luat foc cabluri sau ulei, iar ventilaţia a antrenat apoi fum în compartimentele submersibilului.

La momentul incendiului, membrii echipajului se odihneau şi nu au avut timpul să-şi pună echipamentul de protecţie, potrivit aceleiaşi surse, care adaugă că doar cinci membri ai echipajului au supravieţuit, au controlat focul şi au ridicat submarinul la suprafaţă.

Potrivit ziarului, membrii echipajului, care se aflau într-o misiune de antrenament în apropiere de costele ruse, nu aveau experienţă, în realitate, în lupta împotriva incendiilor.

Potrivit versiunii oficiale a autorităţilor ruse, cei 14 marinari - ofiţeri înalt calificaţi - au murit după ce au inhalat fum toxic, în timpul incendiului.

Accidentul a avut loc în apele teritoriale ruse, la bordul unui submersibil prezentat drept un submarin de cercetare cu baza în portul militar închis Severomorsk, în Arctica.

Kremlinul a anunţat miercuri că nu va oferi informaţii detaliate despre incident, invocând ”secretul de stat”.

Potrivit presei ruse, submersibilul respectiv este submarinul AS-12, supranumit ”Loşarik”, un bastiment secret dstinat unor operaţiuni speciale sau de cercetare şi care poate coborâ până la 6.000 de metri adâncime.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.