Înalta Curte de la Londra a anulat, vineri, în apel, refuzul extrădării către Statele Unite a fondatorului Wikileaks Julian Assange, pe care Washingtonul vrea să-l judece cu privire la cea mai mare divulgare de documente din istoria americană, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Curtea a autorizat apelul formulat de către Statele Unite, a anunţat judecătorul Tim Holroyde, ceea ce înseamnă că hotărârea primei instanţe este anulată şi că justiţia britanică este necesar să se pronunţe din nou asupra cererii americane de extrădare.

În hotărârea sa de vineri, Înalta Curte apreciază că Statele Unite au furnizat asigurări cu privire la tratamentul rezervat fondatorului WikiLeaks în cazul unei extrădări, răspunzând astfel îngrijorărilor judecătoarei din prima instanţă.

În ianuarie, judecătoarea britancă Vanessa Baraitser a respins cererea americană de extrădare insistând asupra riscului la adresa sănătăţii mentale a lui Julian Assange.

Condiţiile îmncarcerării în Statele Unite ar fi, în opinia sa, prea dificle.

"Julian Assange dispune de inteligenţa şi determinarea care să-i permită să ocolească măsurile preventive împotriva sinuciderii”, aprecia ea.

Partenera lui Julian Assange, Stella Moris, a denunţat imediat o ”gravă eroare judiciară”, într-un comunicat publicat de WikiLeaks.

175 DE ANI DE ÎNCHISOARE

Statele Unite îi repoşează lui Julian Assange faptul că a difuzat, începând dn 2010, peste 700 000 de docuemnte clasificate cu privire la activităţi militare şi diplomatice americane, mai ales în Irak şi Afganistan.

Inculpat cu privire la spionaj, Assange riscă până la 175 de ani de închisoare într-un dosar care reprezintă, potrivit susţinătorilor săi, un atac extrem de grav la adresa libertăţii presei.

Încarcerat într-o închisoare de înaltă securitate de lângă Londra, Julian Assange a fostarestat de către poliţia britanică în aprilie 2019, după ce a stat şapte ani închis în Ambasada Ecuadorului, unde s-a refugiat pe când era eliberat pe cauţiune.

El se temea atunci de o extrădare către Statele Unite sau Suedia, unde era inculpat cu privire la viol, acuzaţii abandonate între timp.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.