Înalta Curte din Fiji a acordat permisiunea Statelor Unite să confişte iahtul care se pare că îi aparţine oligarhului rus Suleiman Kerimov, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Navei, numită Amadea, i-a fost interzis să părăsească apele Republica Insulelor Fiji de la mijlocul lunii aprilie, după ce Biroul Procurorului Şef din Fiji (DPP) a solicitat reţinerea iahtului şi a solicitat înregistrarea mandatului SUA.

Judecătorul Deepthi Amaratunga a dispus Statelor Unite să confişte iahtul, se arată într-un comunicat publicat marţi.

Iahtul este înregistrat la Millemarin Investments Ltd, dar SUA susţin că este deţinut ”în mod benefic” de Kerimov, potrivit unui purtător de cuvânt al DPP, care a adăugat că problema proprietarului va fi probabil rezolvată de o instanţă americană.

CNN a contactat compania Millemarin pentru comentarii, dar încă nu a primit niciun răspuns.

Potrivit televiziunii australiene ABC, avocatul apărării Feizal Haniff, care acţionează în numele Millemarin, a cerut instanţei suspendarea sentinţei.

”Există unele indicii potrivit cărora autorităţile americane doresc pună sechestru pe această barcă”, a declarat Haniff jurnaliştilor în afara tribunalului, potrivit ABC.

 ”(Judecătorul) a spus că avem dreptul de a face recurs şi, evident, a spus că ne vom asigura că barca se află în Fiji în timp ce cererea de şedere este depusă”.

Kerimov, membru al Consiliului Federaţiei Ruse, a fost sancţionat de Departamentul de Trezorerie al SUA din 2018, ca răspuns la activitatea Rusiei în Peninsula Crimeea şi pentru sprijinul acordat preşedintelui sirian Bashar al-Assad. El a fost sancţionat şi de Marea Britanie şi Uniunea Europeană ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina.

Vestea vine la aproape o săptămână după ce preşedintele american Joe Biden a vorbit despre o propunere care ar face presiuni suplimentare asupra oligarhilor ruşi în urma războiului din Ucraina, inclusiv prin utilizarea banilor obţinuţi din vânzarea bunurilor lor confiscate pentru a finanţa apărarea Ucrainei.

Biden a mai spus că propunerea va consolida capacităţile de aplicare a legii SUA şi de a sechestra proprietăţile oligarhilor ruşi.

”Va crea noi proceduri accelerate de a confisca aceste proprietăţi şi se va asigura că, atunci când bunurile oligarhilor sunt vândute, fondurile pot fi folosite direct pentru a remedia daunele provocate de Rusia şi pentru a ajuta la reconstruirea Ucrainei”, a declarat preşedintele american.

Pachetul va ”înfiinţa noi autorităţi cu rolul de a confisca proprietăţile cleptocraţiei ruse, va permite guvernului să folosească încasările pentru a sprijini Ucraina şi va continua să consolideze instrumentele conexe de aplicare a legii”, a anunţat Casa Albă.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.