Forţele irakiene şi kurzii peshmerga au înregistrat puţine progrese în ultimele zile în lupta de eliberare a Mosulului, iar generalii susţin că aceste rezultate dezamăgitoare au legătură cu condiţiile meteorologice nefavorabile din bastionul jihadiştilor Statului Islamic, transmite BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un general irakian a explicat că lipsa de vizibilitate limitează considerabil capacitatea avioanelor de a monitoriza poziţiile jihadiste din Mosul. 

Militanţii Statului Islamic depun o rezistenţă vehementă faţă de avansul trupelor irakiene, utilizând lunetişti, mine şi maşini-capcană în luptă.

Mai mulţi civili şi-au pierdut viaţa, după ce obuzele au lovit o zonă recapturată din bastionul Mosul.

Circa 50.000 de militari ai forţelor guvernamentale irakiene, kurzi peshmerga şi combatanţi sunniţi iau parte la ampla operaţiune militară împotriva jihadiştilor Statului Islamic.

Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi a avertizat că până la 100.000 de civili irakieni ar putea să invadeze în următoarele săptămâni frontierele siriene şi turce, tocmai pentru a scăpa din calea ofensivei.

În primele două săptămâni de ofensivă militară, forţele irakiene au reuşit să înainteze cu rapiditate în zonele controlate de jihadiştii Statului Islamic.

La 1 noiembrie, forţele speciale şi unităţile armate au intrat în cartierele estice ale bastionului jihadist şi au reuşit să-şi stabilească poziţii de atac în interiorul Mosulului.

Însă, două săptămâni mai târziu, înaintarea trupelor irakiene spre zona centrală a metropolei se dovedeşte a fi unul extrem de anevoioasă.

Statul Islamic nu a arătat niciun semn de slăbire a controlului în Mosul.

De asemenea, jihadiştii au trimis lunetişti şi maşini-capcană în zonele intens populate din bastion, unde manevrarea vehiculelor militare este dificilă.

Militanţii ISIS îi utilizează pe civili drept scuturi umane. În vreme ce forţele irakiene, care avansează din nord şi sud, nu au reuşit încă să intre în Mosul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.