Cetăţenii din Noua Zeelandă vor putea să voteze la viitoarele alegeri şi la supermarketuri, în urma unor modificări aduse legilor electorale care vor permite ca urnele de vot să fie plasate în magazinele care atrag mulţi oameni dar şi în centrele comerciale, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De asemenea, noile reglementări vor permite ca cetăţenii să se înregistreze pentru vot chiar în ziua alegerilor.

Una din cinci persoane, dintre cele cu drept de vot, nu au votat la alegerile din 2017, câştigate de Jacinda Ardern de la Partidul Laburist.

Din cauza sistemului de vot din Noua Zeelandă, Ardern a putut forma o coaliţie de guvernare cu partidul New Zeeland First şi Partidul Verzilor, cu toate că Partidul Naţional (centru-dreapta) a câştigat mai multe voturi decât laburiştii la alegeri.

Ministrul Justiţiei Andrew Little a declarat că schimbările vor face ca oamenilor să le fie mai uşor să voteze în 2020 şi vor transforma procesul electoral într-unul mai democratic.

Modificările au fost adoptate în urma recomandărilor Comisiei Electorale, principalul obiectiv fiind încurajarea unei prezenţe ridicate la vot.

„Plasarea urnelor de vot în supermarketuri şi centre comerciale va face ca oamenilor să le fie mai uşor să voteze”, a declarat Little.

„Este important ca urnele de vot să fie plasate în locurile în care oamenii au treabă de obicei şi astfel procesul de votare să fie integrat mai uşor în vieţile lor ocupate”, a adăugat Little.

Partidul Naţional, aflat în opoziţie, a condamnat modificările, susţinând că vor favoriza partidele de stânga, precum laburiştii şi verzii şi a descris măsura ca fiind ceva ce se întâmplă de obicei „în republicile bananiere”.

„Au ales special doar aceste recomandări de la Comisia Electorală, doar pe cele care susţin coaliţia de guvernare”, a declarat purtătorul de cuvânt privind probleme electorale al partidului, Nick Smith.

„Ne dorim un nivel ridicat al prezenţei la vot, dar ne dorim să existe şi un vot integru. Ne dorim să ne asigurăm că aceşti oameni să fie cei care au dreptul la vot”, a adăugat el.

Parlamentarul din Partidul Verzilor, Golriz Ghahraman, care este un susţinător al creşterii eligibilităţii votanţilor, a susţinut schimbarea şi a precizat că va duce la un proces democratic mai accesibil şi mai inclusiv.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.