Împăratul Akihito, urcat pe Tronul Crizantemelor în urmă cu 30 de ani, a abdicat, marţi, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Palatul imperial din Tokyo, o premieră în ultimii 200 de ani, informează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ceremonia de abdicare a început, marţi dimineaţă, când împăratul japonez s-a rugat la zeiţa Soarelui Amaterasu, considerată străbuna familiei imperiale.

 

 

A urmat o ceremonie scurtă care a avut loc la Palatul Imperial, la care au asistat aproximativ 300 de persoane şi care a fost transmisă în direct la posturile de televiziune.

 

 

În cadrul discursul său, împăratul Japoniei a mulţumit poporului pentru sprijin şi şi-a exprimat speranţa într-un viitor "plin de pace şi fericire".

“Poporului care m-a acceptat şi sprijinit ca un simbol, îmi exprim deplina recunoştinţă. Împreună cu împărăteasa, sper din suflet ca viitoare eră Reiwa, care va începe mâine, să fie plină de pace şi roditoare şi mă rog pentru pacea şi fericirea ţării noastre şi a întregii lumi“, a declarat Akihito, referindu-se la noua eră imperială Reiwa («armonie»), care va începe odată cu accederea la tron a prinţului moştenitor Naruhito.

Abdicarea împăratului Akihito a pus capăt erei imperiale Heisei («Pace pretutindeni»).

Măsurile de securitate au fost sporite la Tokyo, înainte de intrarea în noua eră. Poliţia a sporit măsurile de securitate în jurul palatului, scafandrii inspectând şanturile, iar câinii tufişurile. Accesul publicului la esplanada din faţa palatului va fi limitată în timpul ceremoniei de abdicare şi accedere la tron.

Mii de poliţişti vor fi mobilizaţi pentru asigurarea securităţii la ceremonie şi pentru apariţia în public a noului împărat, prevăzută pentru joi.

Akihito, care a fost operat pe cord şi a fost tratat de cancer de prostată în urmă cu câţiva ani, va abdica la 30 aprilie 2019. Pe tron va ajunge atunci prinţul Naruhito, în vârstă de 59 de ani.

Ultima dată, un împărat japonez a abdicat în 1817.

Născut la 23 decembrie 1933, Akihito este primul împărat care a fost întronat în baza Constituţiei din 1947, dictată de Statele Unite după înfrângerea Japoniei în al Doilea Război Mondial.

Constituţia din 1947 precizează că el este ”simbolul statului şi unităţii poporului, a cărui poziţie decurge din voinţa populară, deţinătoare a puterii suverane”.

Împăraţii joacă un rol foarte important în cultul japonez shinto, prin diverse rituri anuale şi rugăciuni pentru prosperitatea ţării.

Cel de-al 125-lea împărat al Japoniei a modernizat puţin câte puţin funcţia, transmiţând un mesaj de pace, respingând naţionalismul celui de-al Doilea Război Mondial şi ducându-se la locul atrocităţilor armatei japoneze, din China şi Filipine şi până în Insulele Saipan şi Palaos, însoţit de împărăteasă.

Casa imperială a Japoniei este cea mai veche monarhie continuă din lume.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.