Împăratul japonez Naruhito este aşteptat la înmormântarea suveranei defuncte Elizabeth a II-a, a anunţat, sâmbătă, presa locală japoneză, aceasta fiind prima sa călătorie în străinătate de la încoronarea din 2019, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Împăratul plănuise să viziteze Marea Britanie în prima sa călătorie în străinătate după ce a preluat mandatul după abdicarea tatălui său, dar vizita a fost amânată din cauza pandemiei.

Potrivit televiziunii publice japoneze NHK, care citează surse oficiale, guvernul şi casa imperială sunt în plină pregătire.

Participarea împăratului japonez Naruhito la funeraliile Reginei Elizabeth a II-a ar reprezenta un gest destul de neobişnuit pentru Naruhito, subliniază Mainichi Shimbun. Împăratul Japoniei nu participă de obicei la înmormântări în afara graniţelor ţării sale. De această dată, împărăteasa Masako este aşteptată să participe şi ea la înmormântare, dacă starea de sănătate îi va permite, relatează presa locală.

Presa japoneză evidenţiază legăturile strânse dintre membrii familiilor regale britanice şi japoneze. Tatăl lui Naruhito, Akihito, a fost prezent în 1953 la încoronarea Reginei Elizabeth a II-a în calitate de de Prinţ Moştenitor al Japoniei. În 1975, Elizabeth a II-a a vizitat Japonia, o premieră pentru un monarh britanic, apoi l-a cunoscut pe împăratul Hirohito, bunicul lui Naruhito.

Naruhito a lăudat ”numeroasele realizări şi contribuţii” ale suveranului britanic, exprimându-şi ”profunda tristeţe” într-o declaraţie emisă după moartea monarhului.

Împăratul, care a studiat la prestigioasa Universitate Oxford, i-a mulţumit Reginei Elizabeth a II-a pentru ”numeroasele atenţii pe care i le-a oferit în timpul studiilor şi vizitelor sale în Regatul Unit”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.