Două instalaţii petroliere din estul Arabiei Saudită au fost vizate sâmbătă într-un dublu atac, aparent cu drone - revendicat de către rebelii yemeniţi huthi, dar atribuit de Statele Unite şi coaliţia condusă de saudiţi care luptă împotriva acestor insurgenţi în Yemen Iranului - ale cărui explozii arată impresionant, dar ale cărui consecinţe ar putea fi extrem de grave, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Două instalaţii petroliere aparţinând gigantului petrolier Aramco au fost ţintite sâmbătă într-un atac cu drone - sau rachete -, care a antrenat o reducere cu jumătate a ranadamentului acesteia, reprezentând aproximativ 5% din producţia mondială.

Exploziile de sâmbătă au provocat incendii în instalaţia de la Abqaiq, cea mai mare din lume în prelucrarea petrolului, şi pe câmpul petrolier de la Khurais.

În urma acestei ofensive, revendicate de către rebelii yemeniţi huthi, susţinutţi de Iran şi care înfruntă de cinci ani o coaliţie condusă de Arabia Saudită, cursul petrolului a crescut luni, alimentând temeri cu privire la o degringoladă pe piaţă şi la o creştere a preţului petrolului.

Lumea nu părea ameninţată, imediat, de o penurie de petrol, însă se teme de-acum de o escaladare militară între Washington şi Teheran.

Duminică, oficiali americani citaţi de agenţia de presă Associated Press au comunicat fotografii satelitare ale instalaţiilor bombardate - incompatibile, în opinia lor, cu teza unei operaţiuni huthi.

Statele Unite s-au declarat de altfel ”pregătite să riposteze” la atacurile cu drone, după ce secretarul de Stat american Mike Pompeo a acuzat sâmbătă Iranul că se află la originea atacului. Nu există nicio probă care să arate că acest ”atac fără precedent împotriva aprovizionării energetice mondiale” ar fi avut loc din Yemen, a comentat el.

Teheranul a respins aceste acuzaţii drept ”iraţionale” şi ”de neînţeles” prin vocea purtătorului de cuvânt al diplomaţiei Abbas Moussavi, care a sugerat că ele au ca scop să justifice ”acţiuni viitoare” împotriva Iranului.

Armamentul folosit în dublul atac vizând instalaţii petroliere în Arabia Saudită este de provenienţă iraniană, a acuzat luni un purtător de cuvânt al coaliţiei care luptă în Yemen împotriva rebelilor huthi.

China Rusia şi UE au îndemnat la reţinere, în vederea unei evitări a oricărei escaladări în regiune.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.