Oligarhul pro-rus Ilan Şor, acuzat de autorităţile din Republica Moldova că a supervizat o schemă de "cumpărare" a alegătorilor şi condamnat la 15 ani închisoare în dosarul sustragerii unui miliard de dolari din bănci, a părăsit în această săptămână Israelul, ţară unde se refugiase pentru a scăpa de justiţie, dar deocamdată nu se ştie unde se află, a anunţat joi un oficial al Interpol, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Viorel Ţentiu, şeful biroului Interpol în Moldova, a declarat pentru postul public de televiziune Moldova-1 că Şor a părăsit Israelul. "Am primit informaţii că Şor a părăsit ţara la sfârşitul zilei de 6 noiembrie", a declarat Tentiu. "Identificarea zborului şi destinaţia rămân necunoscute", a menţionat oficialul.

Se suspecta că Şor a zburat spre Turcia, dar oficialii turci au spus că ultima dată a fost acolo în 2015. Nu există niciun indiciu că Şor s-ar fi aflat în Rusia, a spus Ţentiu. Televiziunea Jurnalul TV relatase anterior că Şor ar urma să se întâlnească la Istanbul cu membri de rang înalt ai Partidului Socialist din Moldova, favorabil Rusiei, dar membrii partidului au negat acest lucru.

O altă posibilă destinaţie ar putea fi Rusia. Presa din Republica Moldova a scris că Ilan Şor ar fi plecat de la Istanbul în Rusia împreună cu miliardarul rus Roman Abramovici. La Moscova ar fi urmat să ajungă şi Igor Dodon, fostul preşedinte prorus al Republicii Moldova. În capitala Rusiei se aflau deja deputaţii socialişti Adrian Albu şi Bogdan Ţârdea. Albu a anunţat că, în calitate de deputat şi membru al Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică, participă la o reuniune a Comunităţii Statelor Independente, notează TVR Moldova.

"Rusia este o ţară care cooperează cu Interpol şi, dacă va fi necesar, Moldova va cere secretariatului general al Interpol din Lyon (Franţa) să ia măsuri", a comentat reprezentantul Interpol, Viorel Ţentiu.

"Strângem informaţii pentru a determina unde a plecat. În conformitate cu cererea Moldovei de reţinere şi arestare a lui Şor, toate statele membre ale Interpol au fost întrebate dacă acesta se află pe teritoriul lor", a explicat oficialul Centrului de cooperare poliţienească internaţională al Inspectoratului General al Poliţiei din Republica Moldova.

Condamnat în lipsă la 15 ani de închisoare, în aprilie, pentru fraudă bancară, Ilan Şor a organizat din Israel, timp de luni de zile, proteste de stradă pentru a cere demisia guvernului pro-european al preşedintei Maia Sandu. Curtea Constituţională a scos partidul său în afara legii, iar autorităţile au interzis aliaţilor săi să candideze la alegerile locale din 5 noiembrie pentru un alt partid. Oficialii l-au acuzat pe oligarh că a canalizat echivalentul a 50 de milioane de euro în Moldova pentru a "cumpăra" alegători.

Până acum, autorităţile de la Chişinău au solicitat statului Israel de mai multe ori extrădarea acestuia, însă fără succes.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.