Preşedintele Igor Dodon a reacţionat dur faţă de explicaţiile cerute, în legătură cu anularea participării trupelor moldovene la un exerciţiu militar, de către ambasadorii României şi Statelor Unite de la Chişinău, cerându-le diplomaţilor ”să nu ofere lecţii preşedintelui Republicii Moldova”, transmite Deschide.md

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ambasadorii Daniel Ioniţă şi James D. Pettit au semnat o scrisoare comună adresată preşedintelui moldovean, în care l-au acuzat pe acesta de ”atitudine neprietenoasă”, după ce a blocat participarea unui grup de soldaţi la un exerciţiu internaţional din România şi a întârziat să informeze în această privinţă autorităţile de la Bucureşti.

În scrisoare, cei doi diplomnaţi  susţin că atitudinea preşedintelui Dodon ”nu reflectă nicidecum substanţa, angajamentul şi contribuţiile susţinute ale SUA şi României la consolidarea capacităţilor instituţionale ale Republicii Moldova”.

De asemenea, ambasadorii l-au avertizat pe preşedintele moldovean că ”armata va fi pusă în imposibilitatea asigurării unui grad corespunzător de instruire”.

Preşedintele Igor Dodon a ales să reacţioneze extrem de dur faţă de această scrisoare, susţinând că ”Republica Moldova este un stat suveran şi independent, iar preşedinţia nu acceptă comentarii din exterior şi ingerinţe în activitatea sa şi în deciziile care sunt luate”.

Dodon le-a cerut inclusiv celor doi ambasadori ”să nu ofere lecţii preşedintelui Republicii Moldova”.

”Aş vrea să văd reacţiile Casei Albe sau a Palatului Controceni la un eventual comentariu de acest tip, spre exemple, al ambasadorilor Republicii Moldova la Washington sau Bucureşti”.

Preşedintele Dodon a inclus şi o greşeală de tipărire în redactarea scrisorii, scriind ”satele” în loc de ”statele”.

Ministerul Apărării a renunşat la participarea la exerciţiul militar internaţional ”Platinum Eagle”, după ce liderul moldovean a refuzat să semneze decretul privind detaşarea unui contigent militar în România. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.