Munca de identificare a celor 31 de victime ale atentatelor de la Bruxelles este extrem de dificilă şi va dura săptămâni, pentru că efectul exploziilor a fost devastator, au declarat pentru AFP experţi legişti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit legiştilor, se analizează dinţi, amprente şi probe ADN, iar alteori fragmente minuscule de trup uman, tot ce a mai rămas din cei aflaţi în zona de epicentru a exploziei.

Totul are loc într-un mare complex spitalicesc militar din nordul capitalei Belgiei, transformat în unitate de identificare a victimelor dezastrului şi păzit zi şi noapte de trupe speciale, înarmate până în dinţi.

Din acest loc, familii îndurerate din întreaga lume aşteaptă confirmarea că cei dragi sunt printre cele 31 de victime ale atentatelor de marţi.

"Joi au venit aproximativ 30 de oameni să-şi caute rudele. Niciun cadavru nu a fost identificat oficial, procesul este în plină desfăşurare", a declarat şeful unităţii de idetificare pentru AFP. 

Numărul celor neidentificaţi este "foarte, foarte mare", după cum s-a exprimat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Federale Belgiene. "Nu a existat o listă cu cine era în garniturile de metrou sau în terminalul aeroportului, nicio listă de pasageri, aşa cum se întâmplă în cazul unei catastrofe aeriene", a adăugat el.

Munca experţilor este cu atât mai dificială cu cât este vorba despre victime din mai multe ţări. "Vor fi identificaţi după dinţi, ADN sau amprente, în această ordine", a declarat şeful catedrei de medicină din Liege, unul dintre cei care coordonează investigaţiile. În cazul ultimei variante, cea a amprentelor, spune el, sprijinul Interpol ar fi necesar.

În unele cazuri, identificarea este atât de dificlă deoarece în zona de epicentru a exploziei trupurile au fost sfârtecate de bombele cu cuie şi bucăţi metalice, puse pentru a amplifica efectul distructiv.

Pe de altă parte, există şi un aspect psihologic care poate îngreuna sau chiar distorsiona munca de identificare, au declarat experţii consulaţi de AFP.  "Unii sunt gata să identifice orice cadavru ca fiind al persoanei căutate, pe când alţii refuză, chiar şi când este evident", au adăugat legiştii.

Marţi dimineaţă, două atentate cu bombă au lovit aeroportul Zaventem şi staţia de metrou Maelbeek din Bruxelles. În urma atacurilor, 31 de oameni au murit şi 205 au fost răniţi.  Atacul a fost revendicat de organizaţia teroristă Stat Islamic.


 


 


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.