Uraganul Idalia a ajuns miercuri pe coasta Floridei ca o furtună "extrem de periculoasă", de categoria 3 pe scara Saffir-Simpson, după ce milioane de locuitori au fost evacuaţi şi s-au baricadat în case şi adăposturi în aşteptarea unui fenomen meteo extrem, ce le-ar putea pune viaţa în pericol, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Centrul Naţional pentru Uragane, NHC, a precizat că Idalia a atins pământul la ora locală 7:45 (14:45, ora României) la Keaton Beach, în regiunea Big Bend din Florida, delimitată de oraşele interioare Gainesville şi Tallahassee, capitala statului.

Trăgând cu putere din apele calde ale Golfului Mexic, în drumul său spre Florida Idalia atinsese în cursul nopţii  "o intensitate extrem de periculoasă, ajungând la categoria 4" pe scara de vânt Saffir-Simpson, care are cinci trepte, a anunţat Centrul Naţional pentru Uragane (NHC) din Miami.

Dar începând cu ora locală 7 dimineaţa, acesta a slăbit uşor, ajungând la categoria 3, cu rafale maxime de vânt de 201 km/h.

Orice furtună care atinge categoria 3 sau mai mare este considerată un uragan major.

Prognozele spun că Idalia va dezlănţui vânturi distructive şi ploi torenţiale care vor provoca inundaţii de coastă severe.

"Nu vă puneţi viaţa în pericol făcând vreo prostie în acest moment. Este puternic", i-a avertizat pe localnici guvernatorul Ron DeSantis în timpul unei conferinţe de presă susţinute dimineaţă devreme în Tallahassee, care, de altfel, a fost întreruptă pentru câteva secunde de o pană de curent.

Majoritatea celor 21 de milioane de locuitori ai Floridei, precum şi mulţi din statele învecinate Georgia şi Carolina de Sud, se aflau sub avertizări de uragan şi alte recomandări legate de furtună. În toate cele trei state a fost declarată stare de urgenţă.

Coasta Golfului Florida, sud-estul Georgiei şi părţi estice ale Carolinei de Nord şi de Sud s-ar putea confrunta cu 100-200 de litri pe metru pătrar de ploaie până joi, iar în zone izolate ar putea cădea chiar până la 300 de litri pe metru pătrat, a avertizat centrul pentru uragane.

Oficialii au declarat că cea mai periculoasă caracteristică a furtunii vor fi valurile puternice provocate de vânt care se aşteaptă să inunde insulele de barieră şi alte zone joase de-a lungul coastei.

Au fost postate avertizări de valuri puternice pe sute de kilometri de ţărm, de la Sarasota până la Indian Pass, un paradis al pescuitului sportiv, la capătul vestic al golfului Apalachicola. În unele zone, nivelul de apă s-ar putea ridica de la 3,7 la 4,9 m, a precizat NHC.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.