Premierul scoţian Humza Yousaf a demisionat luni, deschizând astfel uşa Partidului Laburist (Labour, opoziţie) britanic, care poate astfel câştiga teren în fostul său bastion scoţian în alegerile legislative prevăzute până la sfârşitul anului, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Humza Yousaf a demisonat de la conducerea Partidului Naţional Scaţian (SNP, separatist) după o săptămână de haos, în urma ieşirii din acordul unei coaliţii cu Verzii.

El nu a reuşit să obţină o susţinere suficientă pentru a supravieţui unei moţiuni de cenzură prevăzută săptămâna aceasta.

El demisionează la un an după ce i-a succedat lui Nicola Sturgeon la şefia SNP şi Guverului scoţian.

El a declarat că a venit vremea ca altcineva să conducă Guvernul descentralizat al Scoţiei.

Poziţia SNP s-a şubrezit în urma unui scandal de finanţare şi demisiei lui Sturgeon de la şefia formaţiunii anul trecut, dar şi unor lupte interne cu privire la cât de progresist să-i fie discursul în vederea seducerii unor alegători.

Prins la mijloc între apărarea bilanţului progresist al coaliţiei sale guvernamentale şi cerrea unor naţionalişti de a abandona reforme cu privire la gen şi recentrarea economiei, Humza Yousaf nu a reuşit să găsească un echilibru care să-i garanteze supravieţuire a în funcţie, comentează Reuters.

SNP îşi pierde susţinerea populară după 17 ani de putere.

Potrivit unui sondaj YouGov publicat la începutul acestei luni, Partidul Laburist a depăşit SNP în intenţiile de vot în vederea alegerilor de la Westminster pentru prima oară în ultimii zece ani.

Relansarea Partidului Laburist în Scoţia reprezintă încă o provocare pentru Partidul Conservator (Tories) al premierului Rishi Sunak, pe care-l devansează cu mult în sondaje în Regatul Unit.

Parlamentul scoţian are la dispoziţie 28 de zile să aleagă un nou premier, pentru a evita alegeri.

Fostul lider SNP John Swinney şi fosta rivală a lui Humza Yousaf, Kate Forbes, sunt consideraţi posibili succesori ai acestuia.

În cazul în care SNP nu este în măsură să-şi aleagă un nou lider care să fie susţinut în Parlament urmează să aibă loc alegeri în Scoţia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.