Mii de persoane s-au adunat, vineri seară, în apropierea secţiei de poliţie Mong Kok din Hong Kong şi cer dezvăluirea înregistrărilor făcute de camerele de supraveghere pentru a demonstra faptul că forţele de ordine au folosit abuziv violenţa în ultimele luni asupra protestatarilor. Noile demonstraţii vin la o zi după ce Carrie Lam, liderul oraşului controlat de China, a retras proiectul de lege privind extrădarea, propunere care a dus la izbucnirea seriei de manifestaţii pro-democraţie în urmă cu trei luni şi jumătate. Ea crede că acţiunea are să fie un prim pas în restabilirea ordinii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Alte mii de oameni s-au adunat în apropierea unei staţii de metrou, iar numărul lor este aşteptat să crească.

Demonstranţii au în vedere blocarea din nou a legăturilor de transport spre aeroport, scrie Reuters.

Autorităţile aeroportuare au anunţat că doar celor care au bilete le va fi permis să folosească sâmbătă trenul expres. Acesta va pleca din centrul Hong Kong, ca de obicei, dar va ajunge direct la aeroport, fără a opri în alte staţii din peninsula Kowloon.

A fost precizat că şi traseele autobuzelor pot fi afectate.

Măsurile luate sunt menite să prevină haosul creat în urmă cu o săptămână, când protestatarii au blocat drumurile spre aeroport şi au distrus staţia de metrou MTR din apropierea oraşului Tung Chung în confruntările violente cu poliţia.

Sub numele de „Mişcarea Umbrelelor”, protestele din Hong Kong, începute în urmă cu aproximativ 14 săptămâni din cauza proiectului de lege privind extrădarea în China a celor condamnaţi, au evoluat şi, după ce propunerea a fost suspendată, sute de mii de oameni cer acum o reformă democratică şi investigarea actelor brutale comise de poliţie.

De la începutul seriei de proteste, au fost arestaţi 900 de oameni, între ei, de la finalul săptămânii trecute, trei lideri ai Mişcării Umbrelelor.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.