Liderul din Hong Kong, Carrie Lam, a declarat că este ”incontestabil” faptul că centrul financiar global se confruntă cu un exod de creiere din cauza regulilor stricte privind coronavirusul, dar a subliniat că apreciază statutul internaţional al oraşului şi că preconizează o ”dezvoltare mai bună” după pandemie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Afirmaţiile lui Lam vin pe fondul unei reacţii din partea întreprinderilor şi a locuitorilor care văd că celelalte state învaţă să trăiască cu virusul, în timp ce Hong Kong-ul a adoptat strategia ”dinamica zero”, menită să stopeze toate focarele de îndată ce apar.

Lam a spus că nimeni nu apreciază statutul internaţional al Hong Kong-ului mai mult decât ea însăşi, dar guvernul a trebuit să adopte măsuri anti-Covid pentru siguranţa locuitorilor.

”Aceste măsuri au o anumită influenţă asupra corporaţiilor şi persoanelor fizice, deşi nu avem o cifră... este un fapt incontestabil că există un exod de creiere şi unii manageri superiori ai unor corporaţii au părăsit Hong Kong”, a spus ea într-o conferinţă de presă, miercuri.

”Cel mai important lucru este că Hong Kong-ul îşi păstrează avantajele. Cred că după pandemie, Hong Kong-ul poate avea o dezvoltare mai bună”.

Lam a mai precizat că ”relaxarea” anumitor măsuri, inclusiv ridicarea interdicţiei zborurilor din 9 ţări şi reducerea carantinei pentru sosirile din străinătate, ar ajuta la atenuarea preocupărilor legate de statutul internaţional al oraşului.

La începutul acestui an, Hong Kong a aplicat cele mai drastice restricţii de la începutul pandemiei, ceea ce a creat frustrare în rândul locuitorilor, care au respectat în mare parte măsurile anti-Covid.

Graniţa Hong Kong-ului a fost efectiv închisă din 2020. Puţine zboruri au avut permisiunea să aterizeze, izolând un oraş care şi-a construit o reputaţie ca centru financiar şi de călătorie global.

Declaraţiile lui Lam vin cu doar câteva săptămâni înainte de organizarea alegerilor de pe 8 mai, când se va decide liderul pentru următorii 5 ani ai Hong Kong-ului. Ea a refuzat să spună dacă va candida pentru un nou mandat.

Restricţiile, alături de semnalele neclare transmise de guvern, inclusiv impunerea unui lockdown şi testarea în masă, au declanşat un exod al locuitorilor în ultimele două luni.

Fosta colonie britanică a înregistrat peste 1.1 milioane de cazuri de COVID-19 şi peste 7.500 de decese, majoritatea în ultimele 5 săptămâni.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.