François Hollande a "încurajat cu putere", vineri, autorităţile din "Panama să răspundă informaţiilor solicitate de autorităţile fiscale franceze", în urma scandalului Panama Papers cu privire la presupuse fraude fiscale, a anunţat Palatul Élysée într-un comunicat, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şeful statului francez a insistat, într-o convorbire la telefon cu omologul său panamez Juan Carlos Varela, "asupra respectării angajamentelor asumate de către state de a trece, cât mai rapid posibil, la un schimb automat de informaţii între administraţiile fiscale", precizează Palatul Élysée.

Cei doi şefi de stat au convenit ca miniştrii lor de Finanţe să se întâlnească şi să discute despre o cooperare, relatează Reuters.

Guvernul panamez a anunţat, la rândul său, într-un comunicat, că cei doi au propus ca această reuniune să aibă loc la Paris.

În această conversaţie, preşedintele francez i-a prezentat omologului său francez motivele care au determinat Parisul să reintroducă statul Panama pe "lista neagră" a ţărilor care nu cooperează în domeniul fiscal.

François Hollande "i-a prezentat motivele care au justificat reînscrierea (statului) Panama pe lista franceză a statelor şi teritoriilor necooperante (ETNC)", se arată în comunicat.

Franţa a scos statul Panama de pe lista paradisurilor fiscale la 1 ianuarie 2012.

Această mică ţară din America Centrală, aflată în inima unui scandal cu privire la un presupus sistem de evaziune fiscală la scară mondială, a ameninţat marţi Franţa cu represalii în cazul în care o reintroduce pe această "listă neagră".

Secretarul general al preşedinţiei panameze Alvaro Aleman a dat asigurări, cu această ocazie, că Guvernul panamez este pregătit să coopereze cu orice anchetă deschisă în cadrul scandalului Panama Papers.

La o zi după primele dezvăluiri, luni, Parchetul naţional financiar (PNF) a deschis o anchetă pentru spălare de bani şi fraude fiscale grave, cu scopul de a urmări francezi care şi-ar fi ascuns averile de fisc.

De asemenea, François Hollande "a confirmat că Franţa a cerut organizarea, săptămâna viitoare, a unei reuniuni a unor experţi de rang înalt, ân cadrul OCDE, care să lucreze la o acţiune coordonată a administraţiilor fiscale", mai precizează Palatul Elysée.

Cotidianul liberal german Sueddeutsche Zeitung a dezvăluit primul, duminică, existenţa a 214.000 de companii-paravan, împreună cu Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie (ICIJ) şi un număr de alte publicaţii.

Potrivit acestor publicaţii, politicieni, celebrităţi şi vedete din lumea sportului au folosit aceste firme fictive pentru a-şi ascunde activele de autorităţile fiscale din ţările lor.

Mare parte dintre aceste companii au fost create de către cabinetul de avocatură şi consultanţă corporatistă panamez Mossack Fonseca.

În urma furorii internaţionale provocate de aceste dezvăluiri, autorităţile s-au angajat să scoată la lumină orice ilegalitate.

Mossack Fonseca s-a apărat subliniind că firmele fictive şi conturile offshore nu sunt ilegale şi că servesc unor scopuri legitime. Cabinetul a reiterat că nu a fost acuzat vreodată în legătură cu activitatea pe care o desfăşoară.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.