Fostul secretar de stat Hillary Clinton, favorită pentru nominalizare Partidului Democrat la prezidenţiale, s-a declarat miercuri îngrijorată de testarea rachetor balistice de către regimul de la Teheran, susţinând că republica islamică ar trebui să înfrunte sancţiuni internaţionale pentru acţiunile sale, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Asta demostrează din nou de ce trebuie să oferim un răspuns imediat faţă de acţiunile destabilizatoare pentru întreaga regiune întreprinse de Iran, în timp ce continuăm implementarea acordului nuclear. Iranul ar trebui să înfrunte sancţiuni pentru astfel de acţiuni, iar comunitatea internaţională trebuie să demostreze că ameninţările regimului de la Teheran la adresa Israelului nu vor fi tolerate”, a precizat Clinton.

Gardienii Revoluţiei, armata ideologică a regimului iranian, au efectuat miercuri dimineaţă un nou test cu rachete balistice, cu o rază de acţiune suficient de lungă pentru a viza Israelul. Acesta a fost al doilea test în ultimele două zile.

Lansările au avut loc în cadrul unor exerciţii militare de amploare, care vizează să “demonstreze capacitatea de disuasiune a Iranului şi (...) capacitatea sa de a face faţă oricărei ameninţări”, au explicat Gardienii Revoluţiei într-un comunicat.

Rachetele testate miercuri au fost lansate din nordul ţării şi au atins ţinte din sud-est, la circa 1.400 de kilometri distanţă, scriu agenţiile iraniene de presă.  Iranul se află la circa 1.000 de kilemtri distanţă de Tel Aviv şi de Ierusalim.

“Motivul pentru care am proiectat rachetele cu o rază de acţiune de 2.000 de kilometri este pentru a putea să ne lovim inamicul, regimul sionist, de la o distanţă sigură”, a declarat comandantul Amir Ali Hajizadeh.

Reacţii diplomatice împotriva testării rachetelor balistice de către Iran au venit şi de pe partea cealaltă a Atlanticului. În acest sens, un diplomat francez a atras atenţia că testarea unor rachete balistice capabile să aibă o încărcătură nucleară ar fi o violarea a Rezoluţiei Consiliului de Securitate ONU 2231, care precizează că Iranul trebuie să se abţină de la astfel de acţiuni militare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.